Annons
Nyheter

Passiva poliser frias från åtal om tjänstefel

Två poliser som åtalats för tjänstefel friades på måndagen av Malmö tingsrätt. De åtalades efter att ha låtit bli att undsätta kollegor under ett bråk vid en olaglig biltävling för ett par år sedan.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2005

Enligt tingsrätten har poliserna visserligen gjort en bedömning som "inte varit alldeles korrekt". Men bedömningen har inte varit så felaktig att det motiverar en fällande dom.

Chefsåklagare Kristian Augustsson har ännu inte tagit ställning till om han tänker överklaga domen.

Annons

– Tingsrätten har ju konstaterat att polismännen i och för sig gjort en missbedömning, men att den inte varit så stor att de ska fällas till ansvar. Jag kommer att fundera på om jag har någon annan synpunkt på det, säger han till TT. Händelsen utspelade sig den 15 oktober 2003 i samband med ett så kallat streetrace i Malmö hamn. De åtalade poliserna, som hade fått i uppdrag att bevaka biltävlingen, satt i sin polisbil.

En annan patrull befann sig på tävlingsplatsen för att leta efter en stulen bil. När de skulle lämna området hindrades de av en handfull personer som gick fram och tillbaka över ett övergångsställe för att blockera vägen.

En av poliserna klev ut för att tala med den person som verkade leda demonstrationen. Mannen uppträdde hotfullt och poliserna beslöt sig för att omhänderta honom. När mannen ropade på hjälp samlades en stor folkmassa runt bilen. Stämningen blev hätsk och poliserna fick enligt egna uppgifter motta både sparkar och slag. De kallade på förstärkning och när den anlände skingrades folkmassan. Under tiden som tumultet pågick höll sig de åtalade poliserna i bakgrunden. Händelsen ledde till att flera polismän anmälde de passiva kollegorna, något som är mycket ovanligt.

Under förhören uppgav de två åtalade att de inte gjorde bedömningen att deras kollegor befann sig i trångmål. De hörde visserligen larmet på radion, men förstod inte vad det gick ut på eftersom det var lugnt på platsen.

Tingsrätten konstaterar att de två åtalade männen har arbetat länge som poliser och uppfattas som lugna och omdömesgilla. Ingen av de poliser som larmades till platsen har sett något fysiskt våld och ingen har beordrat de två åtalade poliserna att ingripa. Därför ogillas åtalet. (TT)

Beatrice Palm

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons