Annons
Nyheter

Pärm om nätpedofil glömdes bort

Nätsajten Lunarstorm tog redan 2002 kontakt med polisen om den misstänkte "Alexandramannen". Men pärmen om det glömdes bort i utredningen.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006

Lunarstorms anmälan om mannen, som redan då kallade sig Alexandra, hamnade hos polisen i Sundsvall, där mannen då bodde. Men när han strax efteråt flyttade till Malmö glömdes utredningspärmen bort, enligt SVT:s Sydnytt.

Från Lunarstorm är man kritisk och menar att nätsamhället och brottsligheten där inte riktigt tas på allvar. Kunskaperna är för dåliga om internet som kommunikationsform.

Annons

– Den här mannen kunde ändå fortsätta en lång tid att vara aktiv på nätet trots att vi slog larm om honom. Det är upprörande, säger Johan Forsberg, informationschef på Lunarstorm till TT. Förutom kunskap fattas enligt honom också samordning och ansvarstagande.

– Alla problem som finns i samhället finns även i nätsamhället. Men den samordning som finns i samhället finns inte i nätsamhället. Man behandlar infrastruktur för sig och ungdomsfrågor för sig. Det borde införas en nätminister, någon som har övergripande ansvar för samordningen. Jag förstår inte att man inte tar den här frågan på större allvar. Det ska inte vara så att när man knappar in www så lämnar man det normala samhället, säger Johan Forsberg.

Först efter flera månaders utredning i Malmö hittades pärmen. – Sundsvallspolisen hade skickat ner pärmen till Malmö, men vi kände inte till den. Vem som gjort fel vet jag inte och har heller ingen uppfattning om. Men vi borde definitivt ha fått den direkt när vi inledde förundersökningen, säger kammaråklagare Ulrika Rogland till TT.

Trots det anser hon inte att den bortglömda pärmen påverkat förundersökningen i någon större omfattning.

– Vi fick ett ännu bättre underlag om hans bakgrund genom de uppgifterna. Vad man kanske kan diskutera är hur man hade prioriterat det från början.

Kanske hade mannen kunnat stoppats tidigare, men sådana resonemang är ändå bara spekulationer, menar hon.

Den 30-årige mannen åtalas i nästa vecka för övergrepp på ytterligare 15–20 unga flickor. I början av april avslutas den första omgången i tingsrätten som berör 38 fall av sexövergrepp. (TT)

Annette Fröstberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons