På Sturup övervakas hela södra Sveriges flygtrafik
På Sturups flygplats finns Sveriges största flygledarcentral, ATCC Malmö. Här arbetar 180 flygledare som, fördelade på tre skift, dygnet runt övervakar flygtrafiken.
– I motsats till vad många tror är inte flygledningen placerat i tornet på flygplatsen. I tornet sitter bara de flygledare som övervakar den avgående och ankommande flygtrafiken till och från flygplatsen. Men detta är bara en liten del av flygledningens verksamhet, berättar Alf Månsson, som är chef för ATCC (Air Trafic Controll Centre) Malmö.
– Stora delen av vårt arbete handlar om övervakningen av den överflygande trafiken.
ATCC Malmö övervakar flygtrafiken över hela södra Sverige, både reguljärt civilt och militärt flyg, samt privata flygplan som har tillstånd att flyga i det kontrollerade luftrummet. Från norska gränsen och västkusten till Gotland och en bit över södra Östersjöområdet sträcker sig det södra flygledningsområdet.
I mars, när det nya flygledningssystemet togs i bruk, flyttade flygledarna samtidigt in i nya lokaler. På stora datorskärmar kan flygledarna följa flygplanen som rör sig över södra Sverige. För varje flygplan finns uppgifter som flygnummer, flygplanstyp, destination och flyghöjd.
Eftersom två plan inte får hamna för nära varandra i luften är det viktigt att piloterna följer flygledarnas instruktioner om flyghöjd. Varje plan tilldelas också en flygrutt som piloten måste följa. Flygledaren håller regelbunden kontakt med piloten under den tid han/hon följer planet.
Det är också viktigt att hålla stora och små plan på rätt avstånd från varandra. Ett tungt plan orskar turbulens som kan vara farligt för ett litet plan som kommer för nära inpå.
Två tredjedelar av flygledarnas jobb handlar om att ta hand om överflygningarna över södra Sverige och Östersjön. Den återstående delen är starter och inflygningar från och till Sturup och Kastrup. Eftersom Kastrup ligger så nära Sverige sker de flesta starter och inflygningar över svenskt territorium.
När Allehanda är på besök, håller flygledaren Jan Alverstrand på att leda planen på väg till Kastrup in på rätt led inför inflygningen till flygplatsen. På sin datorskärm ser han flightnumren och tiderna när flygen ska lämnas över till Kastrup för landning.
– Min uppgift är att ta ner planen på rätt höjd och dela in dem inför inflygningen, berättar han.
Inflygningsrutten till de olika flygplatserna syns också på flygledarens skärm. Den varierar beroende på vindförhållandena. Planen ska alltid landa mot vinden, eftersom det förstärker bromseffekten.
Flygtrafiken i det södra området följer huvudsakligen tre leder, en slags motorvägar i luften: Den hårdast trafikerade går över södra Sverige och ut över Östersjön i väst-östlig riktning. Det är här flygtrafiken mellan Europa och Asien passerar. På denna led har trafiken ökat markant de senaste åren, inte minst på grund av den starka ekonomiska tillväxten i Kina
– Flygtrafiken till Kina har ökat med 25 procent, berättar Alf Månsson.
Den andra viktiga flygleden går i nord-sydlig riktning upp mot Arlanda. På denna led finns det mesta av inrikesflyget. En tredje led går längs västkusten upp mot Göteborg och Norge. Trafiken på denna led är förhållandevis gles jämfört med de andra två lederna.
Efter 11 september 2001 sjönk flygresandet.
– Men i fjor ökade flygtrafiken med 10 procent och var tillbaka på samma nivå som år 2000, säger Alf Månsson.
Även för i år väntas en ökning med 8"9 procent. När trafiken ökar måste flygledningen anpassas för att garantera säkerheten.
– Nästa sommar kommer vi därför att öppna en ny led för västgående flygtrafik från Asien över Östersjön, säger Alf Månsson.
Då kan Asientrafiken passera på helt skilda led åt var sitt håll.
Flygtrafiken över södra Sverige är som tätast i juni och september. Då är det såväl många internationella överflygningar som täta avgångar inom inrikesflyget. Sedan minskar inrikesflyget under semesterperioden under sommarmånaderna.