Annons
Nyheter

P7 tillbakavisar nytt nerläggningshot

En tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras. Merparten av de svenska stridsvagnarna är stationerade på Södra skånska regementet P7 i Revinge. Ännu en gång är framtiden för regementet i farozonen.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2009
Militärövning på Revingehed. Arkivbild: Tommy Svensson
Militärövning på Revingehed. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

Det är ett av de förslag som kan finnas med i det svar som överbefälhavaren (ÖB), Håkan Syrén, på fredag lämnar till regeringen. Förslaget är militärens utredning av hur regeringens politik och pengatilldelning påverkar försvaret fram till 2014. De skriver Svenska Dagbladet i dag.- Försvarsmakten har sagt att det inte ska pekas ut några förband i detta läget. Inte med det här underlaget, säger Jan Bohman, informationschef på P7.Det enda kvarvarande regementet i Skåne har hotats av nerläggning mer än en gång. Jan Bohman tycker att det är olyckligt att de anställda vid regementet ännu en gång tvingas lever i oro för vad som ska hända med jobben.- Jag är inte förvånad över att de här spekulationerna kommer ut nu. Ju närmare ett besked man kommer, desto mer spekuleras det. Det tråkiga är att personalen oroas igen, säger han.I november lämnade regeringen nya anvisningar till försvaret. Militärerna fick uppdraget att med ett årligt fryst anslag på 39 miljarder kronor i fyra år berätta för försvarspolitikerna vad de kunde förvänta sig för pengarna.

Enligt Svenska Dagbladet reduceras markstridskraften med 30 procent. Efter den nerdragningen skulle den svenska armén bestå av totalt åtta bataljoner. Grovt räknat återstår därmed mellan 8 000 och 12 500 män och kvinnor i armén.Samtidigt har försvarsminister Sven Tolgfors (M) talat sig varm för att snabba insatsstyrkor ökar användbarheten och tillgänglighet. Därmed möter de också den militära utvecklingen i Ryssland.Alliansregeringen går dock inte i takt. Folkpartiets Jan Björklund saknar den nationella dimensionen i regeringens direktiv. Han hävdar att svenska förband ska kunna användas internationellt och nationellt. FP är inte beredda att göra några ytterligare nerdragningar i militärens insatsorganisation.

Annons

Regeringen vill också ha lättare förband som går att sättas in snabbare än i dag. P7 med sina Stridsfordon 90 och Leopard 2-stridsvagnar passar inte speciellt bra in i det önskemålet. Av de 120 tyska Leopardvagnar som i dag finns i landet skulle 60 återstå, skriver SvD.

Med fler och fler markstridskrafter samlade i garnisoner på samma ort hotas de ensamma förbanden. För skånskt vidkommande handlar det i klartext om P7. Här finns också huvuddelen av de svenska stridsvagnarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons