Nyheter

Övervakningskameror kan avslöja pyromanen

Fyra bränder skakade återigen Ystad under natten till måndagen. Samtliga misstänks vara anlagda. Nu ska polisen granska filmerna från Ystads övervakningskameror i hopp om att hitta ledtrådar som kan leda fram till ett gripande.
Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Fyra bränder skakade återigen Ystad under natten till måndagen. Bilder: Patrick Persson
Fyra bränder skakade återigen Ystad under natten till måndagen. Bilder: Patrick PerssonFoto: 
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick PerssonFoto: 

- Jag vaknade strax efter fyra på morgonen av att brandmännen bankade på min dörr. Det var mycket obehagligt och det är klart att man blir rädd, säger Inga Månsson, boende på Trädgårdsgatan. Fyra bränder på drygt en timme. Det blev facit efter en intensiv natt med flera larm på olika adresser i Ystad.

Ett vittne uppger sig ha sett den så kallade Gryningspyromanen i samband med en av bränderna. Polisen vill dock inte kommentera uppgiften. Klart är dock att mannen sökte sig till psykakuten vid åttatiden på morgonen, men att han där blev avvisad.

- Han är inte hörd, inte för stunden. Det finns inga konkreta misstankar mot honom, säger polisens informatör, Eva-Gun Westford.

Hon understryker att det behövs någonting mer än bara att en person observerats i stan för att man ska kunna ta in honom för förhör. Polisen ska nu undersöka filmer från de övervakningskameror som finns i staden.

Det första larmet kom klockan 02.46 under natten till måndagen. Då brann det i ett uterum i anslutningen till en dagcentral på Aulingatan.

Räddningsstyrkor från Ystad och Tomelilla larmades till platsen och när de första styrkorna kommit fram kunde de konstatera att det brann för fullt i ett uterummet. Branden höll då på att sprida sig in i byggnaden, men kunde släckas relativt snabbt.

- Där finns det patruller kvar under morgonen, säger Cindy Schönström-Larsson.

Brandskadorna på dagcentralen kunde begränsas till uterummet. Men rutorna krossades av värmen och fastigheten fylldes med rök. Byggnaden brand- och rökskadades.

Under pågående släckningsarbete på Aulingatan kom ytterligare två brandlarm. Klockan 03.08 kom larmet om att det brann i ett sopkärl uppställt på en innergård till ett flerfamiljshus på Lilla Västergatan. Och bara omkring en kvart senare, klockan 03.26, larmades det om att ytterligare en brand i ett sopkärl. Nu i anslutning till anslutning till en restaurang på Lagmansgatan.

Det sista larmet kom in till SOS Alarm klockan 03.58. Då brann det i en trappuppgång i ett flerfamiljshus på Trädgårdsgatan. Boende på andra våningen var då instängda i sin lägenhet eftersom trappuppgången var blockerad av eld och rök.

- Den branden slocknade av sig själv, men det blev en kraftig rökutveckling, säger Cindy Schönström-Larsson på polisens kommunikationscentral. De boende kunde evakueras med stegar innan branden i trapphuset släcktes. Ingen person uppges ha kommit till skada i samband med bränderna. Samtliga bränder antas vara anlagda och de rubriceras som mordbrand på grund av spridningsrisken.

Platserna har spärrats av i avvaktan på den brandtekniska undersökning som kommer att genomföras under dagen. Enligt polisen finns det anledning att misstänka att bränderna har ett samband.

Ingen har ännu gripits misstänkt för dåden. Polisen tar tacksamt emot tips från allmänheten på telefon 0411- 674 00.Det här var inte första gången Ystad härjades av bränder. I början av oktober drabbades Ystad av serie bränder en tidig morgon. Misstankarna föll den gången på den 44-årige så kallade Gryningspyromanen som figurerat som misstänkt vid ett stort antal anlagda bränder. Mannen anhölls och begärdes häktad som misstänkt för grov mordbrand, men släpptes efter häktningsförhandlingen eftersom tingsrätten inte fann bevisen mot honom tillräckliga

<br /><small><a href="http://maps.google.se/maps/ms?ie=UTF8&hl=sv&msa=0&ll=55.429391,13.816767&spn=1.123665,3.570557&msid=107364314744116012073.00045b50f659de80acf1b&source=embed">Visa större karta</a></small> <br />

Frida Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.