Annons
Nyheter

Otrogen präst tvingas lämna sitt uppdrag

En kyrkoherde i Lunds stift har i dag fråntagits sina uppgifter som präst och obehörigförklarats. Under tjugo år har endast fem sådana fall inträffat tidigare.
Nyheter • Publicerad 14 april 2010
En präst i Lund tvingas lämna sin tjänt efter en otrohetsaffär.
En präst i Lund tvingas lämna sin tjänt efter en otrohetsaffär.Foto: 

LUND. Mannen, som är chef för ett antal församlingar i Lunds stift, har under sju månader haft utomäktenskapliga relationer med en kvinna. Efter att relationen avslutades, fortsatte han att kontakta kvinnan, genom sms, mot hennes vilja. Hon anmälde därför kyrkoherden i början av februari och nu har Lunds stift kommit fram till beslutet att frånta honom sina prästerliga uppgifter.

– Han har skadat det anseende en präst bör ha, säger Anders Ploman, stiftsjurist.

Annons

I sina vigningslöften lovade kyrkoherden att vara ett föredöme för andra och inte väcka anstöt i sitt sätt att leva. Vilket han nu har gjort, menar Anders Ploman.

Kyrkoherden har nyligen blivit informerad och därför vet domkapitlet ännu inte hur han har reagerat på beslutet.

– Vi hoppas att folk tycker det är bra att vi tar allvarligt på den här sortens ärende, säger han.

Mannen har nu möjlighet att överklaga till svenska kyrkans överklagandenämnd. I sådana fall tar de ställning till om de vill upphäva beslutet eller hålla med domkapitlet. Men fram tills dess är kyrkoherden inte tillåten att döpa, viga, begrava eller utföra några andra prästerliga arbetsuppgifter.

Martin Strandberg
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons