Annons
Nyheter

Östskånsk orienterare kidnappades

Pan-Kristianstads orienterare Jakob Svensson kidnappades på Bali. Under ett dygn levde han under dödshot, men släpptes sedan kidnapparna tagit kameran och länsat 25-åringens kontokort.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2003

- Jakob ringde hem till oss i fredags morse och berättade om dramat. Han var naturligtvis chockad, men samtidigt fast besluten att åka vidare till Nya Zeeland där hans flickvän befinner sig sen två månader tillbaka. Vad sa han mer? - Att kidnapparna tog hans kamera och kontokort, och tydligen har de tagit ut cirka 20000 kronor, berättar Mats som alltså inte kände till dramat förrän det var över. Bali har förändrats efter terroristattentatet. Före sprängattentatet den 12 oktober förra året var Bali ett paradis för turister och deras pengar gjorde i sin tur öborna rika. Idag kommer bara tio procent av den tidigare turistmängden - och de turister som kommer är mål för rånare och kidnappare. Jakob Svensson vet. - Det är en fruktansvärd utveckling. Ingen mår bra av att sitta instängd i ett rum utan fönster med beväpnade män som vakter, säger Mats Svensson. Jakob Svensson är orienterare i Pan-Kristianstad. Han är också van att resa. Förra våren tillbringade han i Afrika, närmare bestämt i Kenya. - Han och flickvännen tränade och studerade naturen, berättar Mats Svensson som själv var över och sprang Tough Guy i Wolverhampton igår. En tävling som Jakob faktiskt vunnit. - Han är verkligen stark, både fysiskt och psykiskt. Det hjälpte säkert honom i den situation han nu befann sig i. Meningen var att Jakob skulle åkt direkt till Nya Zeeland. Biljettkrångel gjorde att mellanlandningen på Bali sträcktes ut till två dagar. Han tog in på vandrarhem, kopplade av på stranden Kuta Beach när en man i 65-årsåldern kom fram. - Han undrade om jag ville se hur de bodde. Eftersom jag tyckte att han verkade ofarlig så följde jag med, berättar Jakob för Aftonbladet. Det skulle han inte gjort. Väl framme och inne i huset blev Jakob omringad av fyra män. Tre av dem var beväpnade med påkar. Den fjärde sa att han hade en pistol. De hotade att döda Jakob om de inte fick hans värdesaker. Hela tiden trakasserades och hotades Jakob av männen. - Jakob gjorde hela tiden som han blev tillsagd och det räddade säkert hans liv, säger Mats Svensson. Jakob släpptes i fredags. Senare på eftermiddagen åkte han vidare till Nya Zeeland. Till flickvännen och för ett par månaders träning. - De kommer inte hem förrän mitten av mars, berättar pappa Mats som är glad att dramat fick ett lyckligt slut. - Pengar har ingen betydelse. Det viktigaste är att Jakob lever och att han under omständigheterna mår bra. Text: Patric Nilsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons