Östros: Borg har tappat greppet
– Den otrygghetschock regeringen genomfört sedan 2006 driver nu på den ekonomiska nedgången och ökar arbetslösheten. Du bär ett personligt ansvar för detta, sade Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros till finansminister Anders Borg under den ekonomiska debatten i riksdagen i dag.
– Vi ser nu en finansminister som tappat greppet, sade Östros.
Östros citerade OECD-statistik som han sade visar att det går sämre för Sverige än övriga Norden, och att orsaken är att konsumtionen här utvecklats sämre, enligt Östros på grund av ökad otrygghet.
Han citerade också ur fjolårets vårpropositionsdebatt. Då ska Borg ha sagt att Östros, möjligen flankerad av Pär Nuder, var ensam om att tro att Sverige stod inför en omfattande bankkris.
– Tydligare kan det inte sägas, sade Östros.
Enligt Östros försöker regeringen vilseleda när det gäller arbetsmarknadspolitiken.
Själva vill Socialdemokraterna se breda investeringspaket för ökat byggande, renoveringar och i välfärden, samt "återställd trygghet" i a-kassan, bland annat. På frågan hur detta ska finansieras säger Östros att partiet säger "nej till ofinansierade skattesänkningar för höginkomsttagare".
Finansministern kritiserar å sin sida oppositionens politik.
– Det är en fundamentalt splittrad opposition som låter sedelpressarna jobba i TV-sofforna. Alltid mer, aldrig nog, alltid mer, aldrig ansvar, sade Borg och varnade för att oppositionens politik undergräver förtroendet för svensk ekonomi.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att regeringens satsningar på att öka volymerna i arbetsmarknadspolitiken är riktiga.
– Det är helt oacceptabelt att människor går passivt arbetslösa bara. Så det är en riktig politik men jag ser en stor risk att man inte klarar kvaliteten med de här stora volymerna.
Hon efterlyser betydligt större satsningar på utbildning, till exempel komvux, arbetsmarknadsutbildningar, grundvux, behörighet till gymnasiet och högskolan och yrkesvux.
TCO:s ordförande Sture Nordh anser att en lågbudgetprofil präglar arbetsmarknadssatsningarna i vårpropositionen. TCO efterlyser mer av allt, som bättre åtgärder, mer krispengar och en förstärkt a-kassa.
Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att regeringen faller in i bidragstänkande med förslagen i vårpropositionen.
– Regeringen faller tillbaka i bidragslinjen, arbets- och investeringslinjen är ett minne blott. Huvudpunkterna är en kraftig ökning av bidragen till kommunerna och till arbetsmarknadspolitiken men offensiva satsningar som tidigareläggning av investeringar uteblir, säger Fölster.