Nyheter

Oskarshamn saknar bombkontroll

Kärnkraftverket i Oskarshamn är det enda i Sverige som inte har permanent utrustning för att hitta sprängmedel vid inpasseringar.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2008

I stället var det vid ett slumpmässigt stickprov som två män med sprängämnet triacetontriperoxid (TATP) kunde stoppas när de var på väg in verket på onsdagen.

Reglerna om att alla inpasserande måste kontrolleras infördes den 1 januari i år. Men OKG som äger kärnkraftsverket har begärt uppskov med att skaffa den nödvändiga utrustningen till 2010, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Statens kärnkraftsinspektion (SKI) accepterade dock inte dröjsmålet och har belagt OKG med ett vite på en miljon kronor om utrustningen inte är på plats senast den 15 december i år.

- De övriga kärnkraftsverken har i dag fullständiga säkerhetskontroller så där finns inga undantag från reglerna, säger Stig Isaksson på SKI till Ekot.

De två männen som greps med rester av sprängämnet på en påse är anhållna, misstänkta för förberedelse till sabotage. Under torsdagen ska åklagare ta ställning till om de ska släppas på fri fot eller hållas i fortsatt förvar. De två anhållna har ännu inte gjort några medgivanden och avböjer fortfarande erbjudande om offentlig försvarare, berättar Sven-Erik Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen för TT.

- Vi får se om de ändrar sig om det fattas beslut om häktning, säger han.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.