Annons
Nyheter

Oron drabbar skånska underleverantörer

Saabs situation sprider osäkerhet bland underleverantörer i Skåne. Plastal i Simrishamn och Saint Gobain Sekurit i Eslöv är två företag med Saab Automobile som kund.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009

Per-Ewe Wendel är vd för Plastal Industri AB, med 750 anställda, varav 160 i Simrishamn. Plastal, som tillverkar bland annat stötfångare och andra plast- och gummikomponenter till bilindustrin, ombildades tidigare i år efter en konkurs. För det nya bolaget är det dåliga nyheter att Koenigsseggruppen drar sig ur Saab-affären.

– Saab är en viktig kund för oss, men vår verksamhet står inte och faller med den, säger Per-Ewe Wendel.

Annons

Per-Ewe Wendel hoppas på att GM behåller Saab eller att man hittar en ny köpare. Skulle Saab avvecklas får det effekter på Plastals produktion.

– Vi har tagit fram en skuggbudget för det alternativet. Det skulle innebära neddragningar, men hur stora går inte att säga i dagsläget.

Per-Ewe Wendel är bekymrad över hur svensk industri i stort drabbas.

– För det svenska fordonsklustret är det också Saab av stor vikt. Det bidrar till att det finns en bra volym för underleverantörerna.

Plastal kommer att fortsätta leverera till Saab. Man kräver inte att få betalt direkt vid leverans, men Per-Ewe Wendel vill inte gå in på vilken längd Saab har på krediten.

Saint-Gobain Sekurit i Eslöv tillverka bilglas åt fordonsindustrin. Någonstans kring 20 procent av produktionen går till Saab. Företaget har 140 anställda, efter tidigare neddragningar. I produktionen har man dessutom ingått ett avtal om 4-dagarsvecka för att möta den låga efterfrågan från bilindustrin. Tanken är att de timmarna ska tas igen under de kommande åren. Försvinner Saab som kund blir det svårt. Gabriel Barjosef är klubbordförande för IF Metall.

– En nedläggning av Saab skulle ha effekt för oss, men hur stor är svårt att säga. Det är synd att Saab inte får en chans. Regeringen har gjort för lite. Det är en modern fabrik.

Sara Riis Hasselskog
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons