Nyheter

Öresundståg stoppas av skyddsombud

Från och med klockan 17 i dag är det skyddsstopp på alla Öresundståg som bara bemannas med lokförare.
Stoppet sägs inte vara en direkt reaktion på att Veolia varslat 95 lokförare och tågvärdar.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2014
Foto: 

I höstas begärdes åtgärder mot underbemanningen. Men sedan dess har antalet ensamkörningar mångdubblats enligt Tony Gezelius, huvudskyddsombud på Öresundstågen. Skyddstoppet ska inte vara en direkt reaktion på varslet. Facket har nu granskat arbetsgivarens register över hur många tåg som saknar tågvärdar.

- Jag anser att frekvensen är för hög, säger till TT.

Arbetsgivaren medger att antalet avgångar utan tågvärdar har varit fler än normalt den senaste tiden. Mellan fem och tio per dag. Men anser inte att detta skulle innebära någon fara för lokförarnas hälsa.

- Det är en bedömning som vi inte alls delar med skyddsombudet, säger Mikael Danielsson.

Hur många avgångar som faktiskt berörs är än så länge oklart. Tåg som redan är på väg berörs inte.

Av de 95 anställda som varslas ska 22 återanställs på deltid, skriver Norra Skåne. Antalet varslade är dubbelt så många som Seko räknat med. Fackförbundet har reserverat sig mot beslutet och anser att tågen redan är underbemannade.

- De här människorna behövs för att kunna köra trafiken, säger Jens Kvist Christensen, Öresundstågens klubbordförande, till TT.

Enligt Veolia Transport beror uppsägningarna på att det fanns för många anställda på Öresundstågen när man tog över driften 2011.

Det ursprungliga varslet lades i februari, och omfattade då drygt 250 personer. Nu har antalet bantats till 95. Men fackklubben anser att tågen redan i dag är underbemannade.

- Den produktion som kommer till hösten kommer inte att ändra sig, den kanske kommer att öka, säger Jens Kvist Christensen.

De bemanningsproblem som facket anser borde stoppat varslet är tillfälliga enligt Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia transport. Anledningen är att Veolia inte kunnat utbilda sommarvikarier i tid.

- Och det beror till stor del på att vi har haft en strejk, säger Danielsson.

Från kl. 17:00 infördes skyddsstoppet på Öresundståg vilket gör att följande avgångar ställs in och ersätts med buss:

Karlskrona - Malmö C kl. 17:47.

Malmö C - Hässleholm kl. 19:48.

Helsingborg - Malmö C 20:12.

Resegarantin gäller. Övrig trafik påverkas inte.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.