Nyheter

"Öresundsbron minskade torskkvoten"

Bygget av Öresundsbron försämrade invandringen av ålyngel till Östersjön kraftigt. Det konstaterar Fiskeriverket i en rapport som offentliggjordes på fredagen.
Nyheter • Publicerad 29 april 2005

För att råda bot på detta föreslår Fiskeriverket att den uteblivna invandringen av ålyngel ska kompenseras genom utsättning av importerad ålyngel i den mängd som motsvaras av bortfallet. Sammantaget saknades 40 miljoner ålyngel under anläggningstiden.

Efter tolv års utredande presenterade Fiskeriverket sina slutsatser av effekterna av bygget av Öresundsbron. Verket konstaterar också att de flesta fiskbestånd inte påverkades alls av bygget. Trots detta vill man ha in en årlig avgift på en miljon kronor för all framtid för, som man skriver, "ersättning för allmän fiskeskada".

Fiskeriverket syftar här på torskreproduktionen i Östersjön. Pengarna vill man använda för fiskevårdande åtgärder i Öresund och Östersjön. Verket menar att även om man försökt bygga Öresundsbron så att den inte ska orsaka någon blockering av vattenutbytet med Östersjön, så har man inte lyckats fullt ut.

"Alla förändringar av utbytet påverkar Östersjötorskens lekmöjligheter och på så sätt förutsättningarna för svenskt fiske", skriver man i en kommentar.

Minskningen av den svenska torskkvoten till följd av brobygget uppskattar verket till motsvarande 910 000 kronor. Därutöver anser man att utfyllnad och muddringar för Öresundsförbindelsen gör att fångstplatser och uppväxtområden minskat det årliga fisket med motsvarande 90 000 kronor.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.