Nyheter

Optimism inför framtiden hos P7

Riksdagen ska inte ta beslut om var förbanden ska ligga, tycker ledamot i försvarsberedningen medan regementschefen drömmer om att få utbilda på nya stridsvagn 122.
Nyheter • Publicerad 24 september 2004

Regeringens förslag om det nya försvaret möttes med en försiktig optimism på P7. Men ingen kommer att känna sig helt säker för framtiden förrän de sista besluten fattas i mitten av december. I regeringens förslag ligger också att det inte är riksdagen som ska besluta om vilka förband som får finnas kvar.

– Egentligen är det inte rimligt att vi politiker beslutar om de enskilda förbanden, sade Britt-Marie Lindqvist, ledamot (s) i försvarsutskottet. Om man ändrar för en enhet så drar det med sig annat. Riksdagen ska besluta om mål, inriktning och pengar men inte plottra med enskilda orter. De besluten ska tas av Försvarsmakten och regeringen.

Försvarspropositionen ska bana väg för en långsiktig lösning som sedan ska följas upp varje år. Men Britt-Marie Lindqvist är skeptisk till att fortsätta med försvarsberedningen.

– Vi måste diskutera hur vi ska fortsätta, sade hon. Först skriver c och kd på överenskommelsen i försvarsberedningen men sedan stödjer de den inte. För närvarande utbildar P7 ett stridsvagnskompani med stridsvagn 121. Nu vill den nye regementschefen Lars Hammarlund ha den modifierade versionen 122. Men det kommer att dröja till mitten av oktober innan de första tecknen på vad P7: s uppgift kommer att bli dyker upp.

– Det är naturligt med den vagnen, sade Lars Hammarlund. Officerare, tekniker och verkstadspersonal är utbildad. Vi har alla förutsättningar.

I framtiden kommer alla värnpliktiga att utbildas i elva månader. De som sedan skrivit på för internationell tjänst kommer att samträna i ytterligare fem månader.

Sverige kommer att åta sig att dels sätta upp en stridsgrupp inom EU på 1500 man och dessutom delta i FN:s fredsbevarande insatser. I början kommer Sverige att dela stridsgruppen med Finland. En månad vartannat år ska den svenska stridsgruppen ha tio dagars beredskap för att sättas in i "högriskmiljö". – Vi kan förlägga 300 man på Ravlunda och 200 på Rinkaby, sade Lars Hammarlund.

– Jag är positiv till internationell tjänstgöring, sade löjtnant Stefan Ohlsson som tjänstgör som plutonchef på P7. Det känns bra att få jobba kvar.

Om P7 hade funnits på nedläggningslistan så hade Stefan Ohlsson bara haft Skövde eller Boden som alternativ för stridsvagnstjänstgöringen.

– Då hade jag troligen slutat, sade han. Man funderar ju i försvarsbeslutstider, ser över vad som finns att välja på.

– Soldaterna har ju frågat om hur det ska bli och vi försöker svara, sade Stefan Ohlsson. Men utbildningen har inte påverkats av att vi väntat på besked.

Christer Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.