Annons
Nyheter

Öppen gasledning vid branden i Malmö

Gasen stängdes aldrig av under storbranden i ett hyreshus vid Ribersborg i Malmö i tisdags natt. Teknikern från kraftbolaget Eon vred på fel ventil.
Nyheter • Publicerad 28 november 2007

Efter samråd med företagets driftledning stängdes en gasventil vid ettiden på natten. Senare kom det fram att fel ventil stängts av och att gasen varit på under hela släckningsarbetet. Först 9.30 på tisdagsmorgonen stängdes den rätta gasventilen.

- Att vi får fel information är inte alls bra. Vi måste kunna lita till etthundra procent på den kvittens vi får, säger Mats Nilsson, stabsbefäl vid Räddningstjänsten Syd.

Annons

- Att undanröja tändanledningar och utrymma huset är våra primära uppgifter när det finns naturgas i en fastighet som brinner, säger han.

Vilken fara den ostängda gasventilen utgjorde beror på om fastigheten har en gemensam gastank i källaren eller om gasledningar dragits in i varje lägenhet.

- Visst kan det vara farligt. Vi får ta med detta i vår utredning, säger Mats Nilsson.

Samtidigt flammade flera mindre bränder upp igen i hyreshuset under onsdagen. Väktare upptäckte på förmiddagen brand i isoleringen och några timmar senare syntes rökutveckling på vinden. Räddningstjänsten konstaterade att det rörde sig om så kallade mindre glödbränder. Vid branden i tisdags förstördes husets två översta våningsplan och runt 80 lägenheter fick utrymmas.(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons