Annons
Nyheter

Operatörer tar ut överpriser på mobilsurfning

Samtliga större svenska mobiloperatörer lägger på mer än dubbelt på den reella kostnaden för mobilsurfning utomlands.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2009
Foto: 
Foto: 

När de nya EU-reglerna för kostnaden för mobilsamtal mellan EU-länderna, så kallad roaming, trädde i kraft den 1 juli infördes också en maxtaxa för vad opertörerna får ta ut av varandra för surfning på mobilen. Maxpriset som bestämts är 10,58 kronor per nedladdad megabyte.

I samband med det nya pristaket passade Telenor på att sänka priset för mobilsurfning inom EU. Trots sänkningen ligger bolagets pris fortfarande högt över det som operatörerna får ta ut av varandra. Då kostade det 40 kronor per MB, idag är priset 35. Det vill säga att Telenor tjänar drygt 24 kronor per nedladdad megabyte. Lika mycket tjänar Telia. Hos operatören Tre kostar 1 MB 30 kronor och hos Tele 2 25 kronor.

På Post- och telestyrelsen kan man inte svara på om det finns något sätt att komma åt överpriserna men hoppas på att det nu reglerande pristaket inom EU på sikt ska sänka kostnaderna för konsumenterna.

Karin Lagerholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons