Annons
Nyheter

Operationer kan dröja flera månader

Hittills har 1 700 patienter i Skåne fått sin operation uppskjuten på grund av strejken. Ingen vet i dagsläget när de får en ny tid. Det kan ta flera månader.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Sedan Vårdförbundets strejk började för fem veckor sedan har en rad operationer som inte bedömts som akuta ställts in.

- Vi tror att det tar många månader efter konflikten att hantera alla operationer, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Annons

På onsdagen höll ledningen för Region Skåne presskonferens på regionhuset i Lund där den berättade hur de jobbar med att säkerställa att den akuta vården fungerar trots strejken. Däremot har planerade operationer fått stryka på foten.

- Fortfarande kan vi inte säga när patienterna kan komma till och få behandling. Det är beklagligt. Och vi vet att det har en psykologisk sida. Man blir orolig av att inte få besked, säger Karel Marsal, chefsläkare på Region Skåne.

Däremot har ledningen diskuterat hur partierna ska prioriteras när allt är över. Det viktiga är att de som har störst behov får tid förstt. Vad det gäller de akuta operationerna för bland andra cancerpatienter har hittills alla kommit till i tid. För att inte tappa tempo ska nu även en regional väntelista upprättas. Först på listan får första tid som är ledig oavsett på vilket sjukhus det är.

- Syftet är att säkerställa att alla akuta operationer kan utföras. Vi räknar även med att vi behöver en central planering efter konflikten när man öppnar igen, säger Stefan Rydén.

I dagsläget väntar 270 cancerpatienter och 350 andra patienter med hög medicinsk prioritet på att bli opererade. De flesta behöver enligt läkare en operationstid inom fyra veckor.

I första hand vill ledningen att patienterna ska opereras på det sjukhus dit de är knutna. Men om det inte är möjligt ska de erbjudas tid på andra sjukhus.

På frågan om det finns någon smärtgräns svarar Karel Marsal först att den finns, men är svår att definiera. Lite senare under presskonferensen framkommer dock att om sjuksköterskorna på Lunds lasarett tas ut i strejk som planerat nästa torsdag blir det allt svårare att garantera säkerheten för patienterna. Då saknas 900 av de totalt 2 500 vårdplatserna i Skåne.

- Blir vi av med så här många vårdplatser är sannolikt smärtgränsen nådd, säger Rolf Ohrlander, chef för Kamber som har ansvar för katastrof, ambulans och beredskap.

- Och om strejken drar ut på tiden kan det hända att personalens semestrar måste ändras, säger Gösta Rehnstam, förhandlingschef på Region Skåne.

- Vi uppfattar det som att det finns en möjlighet att förändra semesterplanerna om det är nödvändigt att vi måste ha bemanning. Hur det ska göras kan vi inte beskriva i dag.

Han pratar om att det skulle kunna ske på frivillig basis eller med hjälp av övertidsersättning och tjänstgöring på andra sätt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons