Annons
Nyheter

Omstridd FRA-lag antogs av riksdagen

Efter många turer antog riksdagen den omstridda signalspaningslagen. Kritikerna är inte lugnade trots förändringar i sista minuten.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2008
Votering i riksdagen om beslut om en lag att SRA får signalspana på och läsa mail och sms i jakten på terrorister. Det blev 143 röster för och 138 emot. En ledamot avstod från att rösta. Bild: Scanpix
Votering i riksdagen om beslut om en lag att SRA får signalspana på och läsa mail och sms i jakten på terrorister. Det blev 143 röster för och 138 emot. En ledamot avstod från att rösta. Bild: ScanpixFoto: 

- Det är direkt stötande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Med röstsiffrorna 143—138 antog riksdagen på onsdagskvällen lagen som ger försvarets radioanstalt (FRA) rätt att utan brottsmisstanke spana i all tele- och internettrafik som går i kabel över Sveriges gränser.

Annons

Dagen inleddes med att flera hundra personer protesterade utanför riksdagshuset med bland annat "Storebror ser dig"-skyltar. Tanken var att beslutet skulle ha fattats redan på morgonen. Men förslaget återremitterades till försvarsutskottet för att kompletteras, enligt den överenskommelse som nåddes i de borgerliga regeringspartierna på tisdagen. Det gjorde de borgerliga riksdagsledamöterna som hotat att fälla regerings förslag nöjda.

- Ett jättecentral punkt är att det skapas en ny myndighet som ska pröva tillståndsgivningen. I det ursprungliga förslaget låg det på Försvarets underrättelsenämnd, sade Annie Johansson (c) till TT.

Kompletteringarna innebär bland annat att en ny "domstolsliknande" nämnd ska ge tillstånd för de sökord som FRA vill använda i sin spaning. Regeringen ska i höst återkomma med närmare föreskrifter om tillståndsprövningen.

Men även om kritiska borgerliga ledamöter ansåg att kompletteringarna gör förslaget acceptabelt, så är många andra kritiker långt ifrån lugnade.

Liberala ungdomsförbundet (LUF) avfärdade uppgörelsen mellan allianskritikerna och regeringen.

Utanför riksdagen var orden hårda, inte minst mot att försvarsutskottet bara fick några timmar på eftermiddagen på sig att få fram ett nytt betänkande.

- Jag tycker att det är direkt stötande att bereda en sådan här viktig fråga under en dag. Man börjar undra vad det är som gör att regeringen driver den här frågan så hårt, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

- De lämnar ju hela lagstiftningen intakt. Den sakliga kritiken som vi och många andra haft kvarstår.

Även Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) morrade:

- Vi har under 2000-talet haft en rad beslut om tvångsmedel. Lägger vi till det här också punkterar vi vår grundlag, sade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén till TT.

Annons

De tre oppositionspartierna röstade nej till förslaget. Socialdemokraterna vill dock tillåta signalspaning i kabel, men anser att integritetsskyddet måste stärkas ytterligare.

I riksdagsdebatten på onsdagskvällen sade Anders Karlsson, socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet, att lagförslaget som ska beslutas inte alls har förändrats och kallade de senaste dagarnas turer för "ett skådespel för att blidka folket".

Karlsson vände sig också till centerns Fredrick Federley, en av de borgerliga ledamöter, som varit kritisk, men som nu säger ja till förslaget:

- Hur kan du titta dina väljare i ögonen om du röstar för det här förslaget?

Vänsterpartiets Alice Åström sade att hon alltid varit stolt över sitt riksdagsuppdrag, fram till nu.

- Jag skäms, sade hon. 

Folkpartiets Birgitta Ohlsson avstod från att rösta om FRA-lagen.

- Här har vi avlyssning utan brottsmisstanke och det strider mot en av mina grundvärderingar. Jag kunde inte tumma på mitt samvete, säger Ohlsson till TT.

Hon säger att diskussionerna i riksdagsgruppen varit livliga, men att förslaget med förändringarna gått i rätt riktning.

TT: Varför röstade du inte nej?

- Att lägga ner min röst var en medelväg som kunde fungera, svarar Ohlsson.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons