Annons
Nyheter

Omkomne polisen hedrades med ljus ceremoni

Över 120 poliser hedrade sin omkomne kollega Olof Sahlin från Borrby genom att närvara vid begravningen i går. Hela Onslunda kyrka var fylld med tända ljus när stoftet efter polismannen vigdes till den sista vilan.
Nyheter • Publicerad 1 december 2005
Begravningen blev en stämningsfull och ljus ceremoni med tända ljus i hela Onslunda kyrka. Bredvid kistan fanns hela tiden Olof Sahlins kollegor som hedersvakt och fanvakt. Bild: Jan-Olle Persson
Begravningen blev en stämningsfull och ljus ceremoni med tända ljus i hela Onslunda kyrka. Bredvid kistan fanns hela tiden Olof Sahlins kollegor som hedersvakt och fanvakt. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Polisförbundets ordförande Jan Karlsén var en av över 120 poliser som hedrade sin kollega i går.
Polisförbundets ordförande Jan Karlsén var en av över 120 poliser som hedrade sin kollega i går.Foto: 

Det var den 20 november som de båda poliserna Olof Sahlin och Mikael Svensson förföljde en misstänkt bilförare utanför Tomelilla. Olof Sahlin omkom när ett passagerartåg i hög fart kolliderade med polisbilen.

Mikael Svensson fick frakturer på revben och skulderblad. Trots detta kunde han närvara under begravningen i går. Ett gripande inslag under den stämningsfulla ceremonin var när den bortgångnes tvillingbror Anders Sahlin höll sitt avskedstal:

Annons

– Även om det är så lite som skiljer mellan livet och döden kan vi ännu inte förstå att du inte finns bland oss. Som din tvillingbror känner jag en oerhörd saknad... Efter psalmen Blott en dag uppehöll sig även kyrkoherde Leif Hasselring kring det faktum att det kan vara ett ögonblick som skiljer livet från döden.

– Men det är inte hur många år du lever som är det viktiga. Det är vad ögonblicken och dagarna innehåller som är själva livet. Så mitt i denna tragedi lyser minnet av Olof som kyrkans alla ljus, sa Leif Hasselring.

– Vi glömmer dig inte, påpekade länspolismästaren Anders Danielsson. Han berättade att den omkomne var en omvittnat duktig polis. Polisområdeschef Håkan Jarborn tog upp polismannens stora kunnande och intresse för trafikfrågor.

– Det är många som saknar dig. Du jobbade ju i alla år i yttre tjänst och har kollegor i Trelleborg, Kristianstad, Tomelilla, Simrishamn och Ystad som saknar dig, påpekade Håkan Jarborn. Till begravningen i Onslunda kom också polisförbundets ordförande Jan Karlsén, som konstaterade att kåren åter förlorat en kollega:

– Riskerna är stora i vårt yrke. För en engagerad polis är marginalerna små. Men dina gärningar ska leva vidare genom alla oss andra poliser, sa Jan Karlsén.

Jörgen Åkesson, trumpet och Iréne Hermansson framförde Amazing Grace och Il Silensio. Unisont sjöngs psalm 320, alltså Tänk när en gång. Så följde de anhörigas och kollegornas avsked vid kistan, draperad i svenska flaggan. Under hela ceremonin i kyrkan fanns sex av Olof Sahlins arbetskollegor som hedersvakt vid hans kista. Här fanns också en fanvakt med svenska flaggan och polisförbundets flagga klätt i sorgeflor.

När kistan bars ut från kyrkan paraderade kollegorna i två led som en sista hälsning till Olof Sahlin. Jordfästningen ägde därefter rum på kyrkogården vid Fågeltofta kyrka.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons