Annons
Nyheter

Omfattande störning i mobilnätet

Mobilnätet i Skåne har varit drabbat av en större driftstörning under måndagen.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2013

Drabbat var Telenors och 3:s gemensamma 3G-nät, både vad gäller datorer och telefoni. Enligt Telenor har kunder i Skåne varit drabbade, enligt 3 även i Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Halland.

Enligt uppgifter till tidningen visar telefoner kopplade till det aktuella 3G-nätet texten ""Ingen service" eller "R", vilket står för "restricted access", på displayen.

Annons

– Vid denna typ av fel ska mobiltelefonerna gå in i ett läge där man bara kan ringa nödsamtal, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

Felet inträffade vid 14.30.

– Vi har just nu ingen aning om vad det beror på. Det kan vara allt från strömavbrott till avgrävda kablar, sa Erik Hörnfeldt vid 15-tiden och lite senare förklarar Aurora Stark, pressansvarig på Telenor:

– Hur många som är drabbade vet vi inte för tillfället. Det beror på hur många som befinner sig i området.

Vid 17-tiden var nästan allt som vanligt igen för 3:s kunder medan Telenor hade fortsatta problem i Skåne.

– Vi har tekniker på plats som jobbar med felet, sa Andreas Hamrin, informationschef på Telenor Sverige, vid 20-tiden.

Enligt Hamrin rör det sig om ett elfel som påverkar de mobila växlarna för 3G-nätet.

– Det är framförallt Kristianstad som är värst drabbat.

– Man kan ringa och surfa med 2G, men en del av våra äldre abonnemang fungerar bara med 3G och det är främst dessa som drabbas, men i och med problemen med 3G-nätet går många över till 2G och då kan det bli trångt. Men just nu har vi inga generella störningar, säger Andreas Hamring.

Gunilla Lindberg
Gunilla Lindén, Lisa Kron
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons