Annons
Nyheter

Omfattande samhällskostnader efter oljekatastrof

En oljekatastrof utanför den skånska kusten kan bli dyrbar för samhället och näringslivet. Det visar en färsk rapport signerad Räddningsverket.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2007

– Läcker 30 000 ton olja ut från en skadad tanker utanför Skånes sydkust blir kostnaderna för samhället och näringslivet mer än 600 miljoner kronor. Turistsektorn är den del som tar störst skada, säger Björn Forsman, som tagit fram beräkningarna på uppdrag av Räddningsverket.

Som Allehanda tidigare berättat har Sydöstra Skånes Räddningstjänst tagit fram en plan för att förbättra beredskapen vid ett större oljeutsläpp. Planen är ett resultat av de erfarenhet som drogs i samband med de kinesiska fartyget Fu Shan Hai kolliderade och sjönk utanför Bornholm 2003.

Annons

I förhållande till Björn Forsmans påhittade scenario läckte betydligt mindre olja ut 2003, men sättet att hantera utsläppet och den planen som tagits fram har rönt stort intresse också utanför nationsgränserna och bland andra Polen och Tyskland uppges vara intresserade. Björn Forsmans rapport är en del i sjösäkerhetsprojektet Baltic Master i vilket 40 olika aktörer i sju länder är engagerade. Från svensk sida deltar Region Skåne, Sydöstra Skånes räddningstjänst, Trelleborgs och Helsingborgs kommuner. Det överskuggande målet är att höja sjösäkerheten i Östersjön.

Rapporten presenterades vid en preskonferenss i Ystad på tisdagen. Rapporten bygger på ett realistiskt scenario – dock inte verkligt. Kostnaderna för räddningstjänst, omhändertagande av olja till havs och längs kust uppskattas till cirka 205 miljoner kronor. De indirekta kostnaderna i form av nergång i turism och minskade intäkter för yrkesfisket uppskattas till 392 miljoner kronor. – När det gäller turismen drabbas Ystads och Simrishamns kommuner värst, säger Björn Forsman.

Forsman poängterar också att alla kostnader som ett samhälle drabbas av efter ett större oljeutsläpp inte finns med beroende på svårigheten att beräkna dem. Det handlar i det här fallet till exempel om 150 kilometer skyddsvärd kust som återfinns i olycksscenariot. I den dryga miljard som uppskattat som kostnad finns inte heller skador på miljö och ekosystem i kustbandet och till havs. Inte heller är värdeminskning på fastigheter och slitage på områden där oljeavfallet transporteras.

– Planeringen av rätt beredskapsnivå kräver att vi skaffar oss en helhetsbild av alla kostnader som kan vara förenade med ett stort oljeutsläpp, säger Björn Forsman.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons