Annons
Nyheter

Omfattande salmonellasmitta konstaterad

I går kom beskedet. De flesta av proverna från den salmonellasmittade gården i Valje utanför Kristianstad har visat sig vara positiva. "Det ser mycket dåligt ut", säger veterinärinspektör Elöd Szantó på Jordbruksverket.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2004

Det var i förra veckan det upptäcktes att en gård i Valje hade drabbats av salmonella. Gården, som har runt 35 mjölkkor samt kalvar och ungdjur, försattes i isolering och samtliga mjölkkor testades för smittan. I går kom resultatet, nästan alla prover visar på salmonella. Det är ovanligt med så omfattande smitta på en svensk gård. Därmed tar en större utredning vid. - Vi kan inte dra några slutsatser än, för vi har inte hunnit analysera resultaten på individnivå, säger Elöd Szantó. Han avslöjar dock att det kan röra sig om flera olika sorters salmonellasmittor. Allt saneras Under gårdagen togs ytterligare prover på gården. Även kalvarna och ungdjuren har testats och man ska "typa" salmonellan, det vill säga se vilken eller vilka sorters smitta det handlar om. Jordbruksverket misstänker att det handlar det om en ny smitta, som inte funnits på gården i mer än några veckor. - Hela gården måste saneras, även miljön. Jag vet inte hur det ska gå till, men det måste ske, säger Elöd Szantó. En sådan sanering blir lätt kostsam. Det finns visserligen försäkringar och dessutom betalas ett statligt stöd ut om lantbrukaren är med i ett frivilligt salmonellakontrollprogram. - Men en så omfattande sanering som det är tal om här tar flera månader, säger Elöd Szantó. Inget i fodret Nya prover har tagits från de smittade korna. De kan nämligen självläka och då är det inga problem. Men de djur som utvecklar kronisk salmonella får avlivas och brännas. Jordbruksverkets utredning får visa varifrån smittan kommer. - Har djuren flyttats? Har man bytt foder? Är det något särskilt som inträffat som gjort att smittan fått fäste, är enligt Elöd Szantó frågor som väntar på svar. Man har inte funnit någon smitta i fodret, men väl i foderdammet. Att hitta salmonella hos enstaka djur händer då och då. Att däremot hela besättningen är smittad, är ovanligt om än inte unikt. Generellt brukar man utfärda ett slaktförbud. I det aktuella fallet upptäcktes smittan efter att djur skickats på slakt i Kävlinge. Jordbruksverket tror inte att det är någon större risk att smittan ska ha spridit sig eftersom den verkar nyetablerad på Valjegården. Nya provsvar och vidare analyser väntas de närmaste dagarna. Text: Åsa Carlsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons