Nyheter

Olyckspilot kan ha villat bort sig i moln

Nyheter • Publicerad 9 januari 2007

Piloten i planet som störtade i havet utanför Trelleborg i oktober var inte utbildad för instrumentflygning. Utredarna tror att han kan ha villat bort sig när planet flög genom moln.

– Det här är bara en teori än så länge. Andra olycksorsaker är inte uteslutna, förklarar Stefan Christensen vid Statens haverikommission, som biträder den österrikiska kommission som utreder olyckan.

Planets pilot, som förolyckades tillsammans med sina två passagerare, hade bara utbildning för visuell flygning, enkelt uttryckt att man hela tiden ser vart man flyger. Instrumentflygning vid mörker eller dåligt väder kräver betydligt mer omfattande utbildning.

Genom radarbilder har utredarna konstaterat att planet påbörjat en 180-graderssväng tillbaka när det flög in i ett molntäcke.

– I samband med svängen har det tappat höjd och gått över i en störtspiralsliknande rörelse ned mot vattnet, säger Stefan Christensen.

Det är känt att man utan hjälp av instrument kan tappa orienteringen i moln.

– Man blir lätt lurad av sina sinnen.

Planet var nyinköpt i Österrike och kom närmast från Tyskland. När olyckan inträffade i skymningen var det på väg in mot Sturup och ett molntäcke låg i vägen, skriver Borås Tidning. De tre omkomna var medlemmar i Borås flygklubb. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.