Annons
Nyheter

Olja från Fu Shan Hai vid ryska kusten

Det sjunkna kinesiska bulkfartyget Fu Shan Hai får nu klä skott för den olja som sköljts upp på den ryska Östersjökusten. Det rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2003

Enligt ryska myndigheter kommer oljan sannolikt från det kinesiska fartyget som sjönk i Bornholmsgattet den 31 maj i år. Oljan uppges nu hota en smal landtunga med unik natur bestående av sandbankar i den östra delen av Finska viken. Området är häckningsplats för miljontals fåglar och sträcker sig 98 kilometer ut i havet från den lettiska kusten. - Vi måste koncentrera oss på att rensa området. Tar vi bort för mycket sand ökar risken för att näset sköljs bort, vilket redan håller på att ske, säger Aleksej Milovanov från miljögruppen Ekosasjtjita. Den ryska miljöorganisationen håller till i den ryska enklaven Kaliningrad. Inom det ryska miljödepartementet är man övertygad om att oljan härstammar från Fu Shan Hai som gick till botten efter en kollision norr om Hammer Odde utanför Bornholm. Kusten utanför Kaliningrad har drabbats av flera oljeutsläpp under senare år. Området är platsen för en allt intensivare utskeppning av rysk olja och har tre terminalen för olja. Enligt ryska miljömyndigheter är det senaste utsläppet också det allvarligaste.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons