Annons
Nyheter

Okunskap gör att hundar dör i värmen

För att göra bilturen dräglig för sitt fyrbenta sällskap bör man skynda långsamt och ha tillgång till vatten. Samt känna till hur hundar upplever värme och hur varmt det faktiskt kan bli i en stillastående bil.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014
Två hundar i en bil.
Två hundar i en bil.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En kort bilsträcka en varm dag, eller en stunds väntan i bil på en parkeringsplats, räcker för att en hund ska må dåligt. Årligen når rapporter om hundar som avlidit av värmeslag Svenska kennelklubben. Anledningen tror klubben är okunskap. Till exempel vet få att temperaturen i en bil kan nå 85 grader en ljummen försommardag. Inte ens bland de hundvana har alla koll.

– Det här händer även på hundutställningar till exempel, och det tycker jag är skandal, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Annons

Hundägare kan svalka sin hund med våta handdukar, luftkonditionering och stopp på vägen, men även för den förbipasserande finns möjligheter att ingripa. En hund som "hässjar" – flåsar intensivt – mår dåligt och den som ser en hund med det beteendet i en bil har laglig rätt krossa en bilruta för att rädda hundens liv.

För de mest känsliga jyckarna finns särskilda kyltäcken, men även unga hundar i fin form far illa av alltför hög värme.

– Alla hundar kan drabbas av värmeslag och dö, oavsett storlek och ålder. Att säga att vissa klarar värme bättre är att inge en falsk föreställning, säger Hans Rosenberg.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons