Annons
Nyheter

Ökning av oseriösa insamlingar

Trots finanskris fortsätter svenskarna att skänka pengar till välgörenhet. Samtidigt ökar de oseriösa insamlingsfonderna i antal från 18 till 29.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2009
Det har skett en ökning av oseriösa insamlingar. Bild: Scanpix
Det har skett en ökning av oseriösa insamlingar. Bild: ScanpixFoto: 

Förra året verkar de kontrollerade organisationerna ha kommit i närheten av 2005 års rekord på 5,3 miljarder kronor, som sattes efter tsunamikatastrofen.

Men inte bara de seriösa organisationerna gynnas av den växande givmildheten. Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (Frii) granskar ett par gånger om året insamlingsverksamheten. Den har nu fört upp 29 insamlingsfonder på sin svarta lista.

Annons

- De här organisationerna spelar utanför spelplanen. Det finns över 600 registrerade 90-konton, men de här väljer att ändå köra utan, säger Erik Zachrisson, Frii:s ordförande, till Svenska Dagbladet.

Frii höjer bland annat ett varnande finger för Svenska smärtfonden och Cancer- och allergifonden. De har bägge dragit in stora summor pengar under många år utan att ordentligt redovisa vad de använts till.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons