Annons
Nyheter

Oklart vad som läckt ut i Sege å

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2005

Vid lunchtid på fredagen var det fortfarande oklart vilken sorts medel som läckt ut i Sege å under torsdagens stora färgfabriksbrand utanför Malmö.

Kaj Magnusson, miljövårdsdirektör vid den skånska länsstyrelsen, ser branden som en väckarklocka.

Annons

- Det var en väckarklocka för planerare. När nya bostäder planeras måste man tänka efter före. Även om säkerhetsarbetet fungerar kan allting inträffa på den här typen av industri, säger han till TT.

Ansvaret för att utreda konsekvenserna av läckaget från färgfabriken till närbelägna Sege å vilar på det drabbade företaget, Akzo Nobel. De första preliminära provsvaren som kom på fredagen indikerade att föroreningen inte är av ett så allvarligt slag som först befarades.

- Det är inte alls säkert att det är ett lösningsmedel som läckt ut. Vi har indikationer på att det är ett vattenbaserat medel, säger Stefan Fagerström, vd för Akzo Nobel Industrial Coatings.

Säkrare besked väntas under fredagseftermiddagen.

Tills vidare är det förbjudet att bada och fiska i Sege å nedströms fabriken, skriver Sydsvenskans nätupplaga.

Den eldhärjade enheten på fabriksområdet vid Sege strax utanför Malmö var av säkerhetsskäl avspärrad under fredagsförmiddagen. I de övriga sex enheterna på området drogs produktionen igång igen.

Hur stora värden som gick till spillo i branden är fortfarande inte känt.

Företaget har inlett en egen utredning för att ta reda på hur branden uppstod. En teori är att den började i en tank med nitrocellulosafärg. Stefan Fagerström vill inte spekulera i om den orsakats av ett tekniskt fel eller den mänskliga faktorn.

Samtidigt har polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och vållande till miljöstörning. Utredningen ska göras av länskriminalen i Skåne.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons