Nyheter

Ökänd bedragare efterspanas i Sydskåne

En av landets mest notoriska bedragare efterspanas av polisen i södra Skåne. Vittnesuppgifter gör gällande att mannen varit synlig Tomelilla och Sjöbo.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2007
Bedragaren har här precis lurat en äldre kvinna på en stor summa pengar när han fastnar på en bevakningskamera på Swedbank i Ullared.
Bedragaren har här precis lurat en äldre kvinna på en stor summa pengar när han fastnar på en bevakningskamera på Swedbank i Ullared.Foto: 

– Vi kan inte med säkerhet fastslå att det är han. Det som talar emot att det är den efterspanade rymligen är att inga brott är anmälda från området. Hittills, tillägger Ingvar Johansson, utredningschef på kriminalpolisen i Falkenberg.

Spaningar efter mannen, som nyligen rymde från ett fängelse, leds av polisen i Falkenberg. Mannen är en av landets största bedragare i modern tid. Vid rymningen avtjänade han ett åtta-årigt fängelsstraff för 53 olika brott. Flera av dessa handlar om bedrägerier i Sverige och Norge. Han är också dömd för sexuellt utnyttjande.

– Några pengar har vi aldrig hittat, men han har säkert kommit över flera miljontals kronor, säger Ingvar Johansson. Det var efter programmet Efterlyst i TV3 som som personer från Tomelilla och Sjöbo tipsade polisen. Enligt vittnesuppgifter ska han ha varit synlig i Sjöbo 18 mars i år. Uppgifter som polisen efter förhör med vittnen inte lyckats få helt bekräftad. Det samma gäller uppgifter om en villavisning i Tomelilla som nådde polisen i samma veva.

– Förhören har hittills inte gett oss något att gå på. Vi kan inte med 100 procents säkerhet säga att det är han som varit i farten i Sjöbo och Tomelilla, säger Ingvar Johansson.

Men efter rymning misstänks mannen befinna sig ute på "bedrägeriturné". Förklädd till banktjänsteman har han redan lurat flera - i huvudsak äldre - personer på stora summor pengar. Upplägget går ut på att den stiligt klädde mannen uppger sig vara banktjänsteman representerande Swedbank. Med hjälp av namnbricka och legitimation har på en vecka kommit över 200 000 kronor från intet ont anande människor. Han uppger sig arbetar med bankens säkerhet och att han är på jakt efter en bedragare. Därefter ber han det utsedda offret om hjälp.

– Han är otroligt skicklig. Han ber dem ta ut pengarna för att sedan överlämna dem till honom utanför banken. Bankerna jobbar inte så, säger Ingvar Johansson.

Mannen fastnade dock på en bevakningskamera i Ullared 12 mars i år. Vittnesuppgifter gör det sannolikt att två äldre personer i Åstorp råkat ut för bedragare. En 70-årig kvinna i Åstorp blev lurad av mannen på 70 000 kronor. Kort tid innan dess utsattes minst tre personer för mannens illasinnade slughet.

En 92-åring var nära att överlämna 100 000 kronor till mannen. 92-åringen ångrade sig i sista stund. Däremot gick det sämre för två äldre kvinnor i Ullared i Halland och i Fristad strax norr om Borås. Tillsammans lämnade kvinnorna över 134 000 kronor till mannen.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.