Annons
Nyheter

Ökad provtagning efter nya salmonellafall

Två nya fall av salmonella har upptäckts i Tomelilla och Sjöbo. Utbrottet kan vara det värsta i Sverige på flera år. Ytterligare 90 gårdar ska provtas.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2006

Jordbruksverket utökar nu kraftigt antalet gårdar som ska provtas med anledning av att salmonellasmittat svinfoder levererats från Lantmännens fabrik i Åhus.

Allehanda har tidigare skrivit om salmonellautbrottet som nu växer. Förra veckan valdes 20 gårdar slumpvis ut för provtagning. På två av dessa har salmonella kunnat påvisas i foderanläggningen. Gårdarna ligger i Sjöbo respektive Tomelilla och det är ännu oklart om grisarna där måste avlivas.

Annons

En annan gård i Tomelilla som drabbats av salmonella spärrades av redan i slutet av januari.

Sedan smittan upptäcktes har 45 gårdar provtagits. Jordbruksverket beslutade i går att utöka med ytterligare 90 gårdar som fått foder från fabriken i Åhus under den kritiska perioden december-januari. Cirka 80 procent av de 135 gårdarna ligger i Skåne. Resten är spridda i Halland, Blekinge och Småland.

Utbrottet kan vara det största i Sverige på flera år.

– Om man ser till antalet gårdar som nu ska provtas så är det hittills i samma skala som utbrottet i Östergötland för tre år sedan. Även då hade salmonellasmittan gått ut i foder, säger Thomas Svensson som samordnar Jordbruksverkets arbete med salmonellautbrottet.

– Vi ser allvarligt på att salmonella överhuvudtaget har gått ut till djuren.Att det finns i fodret ger möjlighet till stor spridning.

– Vad som är positivt är att det än så länge inte är så många drabbade besättningar och att det är få djur som testats positiva. Men var det här slutar är omöjligt att säga.

Finns det någon risk att salmonellasmittan har gått ut i livsmedel och kan drabba konsumenter?

– I dagsläget bedömer vi att det inte finns någon risk alls att det har skett, säger Thomas Svensson.

Ett tiotal distriktveterinärer kommer under ledning av länsveterinären i Skåne att genomföra de tusentals provtagningarna på de 90 gårdarna.

– Det är omöjligt att säga hur lång tid det här kan ta. Det beror på om det rör sig om en liten eller stor smitta, säger Thomas Svensson.

Annons

De inkallade distriktsveterinärerna påbörjade redan på måndagskvällen sitt arbete med salmonellautbrottet.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons