Annons
Nyheter

Ogräsgift på skånska järnvägar

Banverket har inlett ogräsbekämpning i Skåne, Blekinge och Småland. Liksom tidigare år använder man ogräsgiftet Round up.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2002

I Skåne koncenterar sig Banverkets gifttåg på godsbanan Helsingborg - Eslöv, södra stambanan ner till Höör samt banan från Hässleholm till Blekinge. Kommunerna i Sydöstskåne slipper alltså att få besök av banverkets ogräsbekämpare. - De inventeringar som gjorts visar att vi inte behöver spruta på Ystads- och Simrishamnsbanan den här gången, säger Gunilla Sköld, baningenjör vid södra banregionen i Hässleholm. Round up är ett omstritt bekämpningsmedel. Enligt Svenska naturskyddsföreningen bryts det ner väldigt långsamt på hårda ytor och i vatten. Det anses cancerframkallande och har bland annat påträffats i kommunalt dricksvatten i Sverige och i Danmark. Jordbrukets affärstidning, ATL, uppger att rester av bekämpningsmedlet dessutom hittats i närmare en femtedel av alla grundvattenprov i Danmark som tagits under åren 1993 till 2000. Tre fjärdedelar av proven hade halter som översteg gränsvärdet. - Vi arbetar för att få fram alternativ till Round up, bland annat ett medel som heter Starane, men hittills har vi inte hitta något annat som fyller kraven, säger Gunilla Sköld. På Banverket i Borlänge tror man att Starane, med den aktiva substansen fluroxtypyr, tidigast kan komma i användning om två, tre år. Enligt Banverket är besprutningen med Round up nödvändig framför allt av säkerhetsskäl. Det handlar bland annat om att synliggöra signaler längs med bansystemet. - Ogräset måste bort vid en körning beroende på den trafiktäthet som vi har på banorna. De mekaniska försök och prov med ånga och eld som genomförts har inte gett de resultat vi eftersträvar, säger Gunilla Sköld. Av miljöskäl avstår dock Banverket ifrån att spruta Round up på de delar av bansystemet som passerar genom eller nära vattentäkter, vattendrag eller vid platser som används av allmänheten. Fotnot: Ogräsgiftet, Round up, har valts ut i samarbete med Lantbruksuniversitet, SLU. Det har också godkänts av kemikalieinspektionen. Round up är tillverkarnamnet på ett medel vars aktiva substans är lyfosat.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons