Annons
Nyheter

Ogästvänlig ö värd för hundratals växter

Gassande sol och inte en tillstymmelse till skugga. Den karga marken består av hård sammanpressad lera och sten. I den här ogästvänliga miljön mitt i Öresund frodas både växter och djur.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2006
Varje år inventeras växtligheten och förs in på botanikern Bengt Örnebergs lista.Foto: 
Peberholm är en av Europas största konstgjorda öar. Sedan 1999 har 440 olika växtarter och mängder av insekter och djur hittat sin tillflykt hit. Mjölkört är en av arterna. Bild: Sandra HenningssonFoto: 
Blåsärt är en förrymd trädgårdsväxt som får uppblåsta fröbaljor.Foto: 
Lars Johnsson är spindelspecialist och han tycker att förra årets skriverier om luffarspindeln var överdrivna.Foto: 
Ekorrkorn är ett gräs som är släkt med det odlade kornet.Foto: 
Peberholm är en karg milö. Den starka solen torkar ut marken och flera vattenhåll försvinner denna sommaren.Foto: 

Så sent som i förra veckan påträffades en ny skalbagge på ön som tidigare aldrig påträffats i Danmark. Det är en art av vivel som inte ens har ett eget svenskt namn. På latin går den under namnet Ceutorhynchus resedae.

Förra årets mest omskrivna fynd var Luffarspindeln. Runt om medierna lanserades den som giftspindeln med förfärliga egenskaper. Spindelexperten Lars Johnson, universitetsadjunkt på högskolan i Kristianstad, vill dock tona ner risken.

Annons

– Det finns bara ett enda fall i Europa där man kan misstänka att Luffarspindeln bitit en människa och orsakat skada, säger Lars Johnsson.

På hans arm kryper en liten luffarspindel som han hittat bland stenarna på ön. Den är bara halvcentimetern stor än så länge. I augusti september ska kroppen ha blivit tre gånger så stor.

– Av alla Sveriges cirka 720 spindelarter är det bara två som inte är giftiga. Det blev väldigt uppförstorat med luffarspindeln förra året, säger Lars Johnsson. Peberholm skapades som en del av Öresundsförbindelsen där bron och tunnels utgör de två övriga komponenterna. Ända sedan 1999 har man regelbundet inventerat vilka djur och växter som etablerar sig på ön.

Vid den senaste inventeringen av växtlivet framkom att drygt 440 arter totalt genom åren påträffats på den konstgjorda ön i Öresund. I år gjordes sex nya fynd, bland annat kärrtistel och blåsstarr.

– Varje år hittar vi ungefär 300 olika arter vid vår inventering. Vissa av dem som vi har hittat tidigare år ser vi inte igen. Andra växter är helt nya för oss här på ön, säger Bengt Örneberg från Skånes botaniska förening.

Han har varit med och inventerat växtligheten på ön redan innan bron var öppen för trafik. När Peberholm anlades var tanken redan från början att djur- och växtliv skulle få utvecklas fritt. Det tog inte lång tid innan de första växterna etablerade sig. Det var ett medvetet val att inte plantera några växter. Det framfördes kritik mot detta eftersom man traditionellt sätt planterar olika typer av växter för att binda jordmassorna.

– Det visade sig att marken blev så hårt packad och att vilda växter snabbt fick fäste här, så det behövdes inga planteringar, säger Hans Ohrt, miljökoordinator på Öresundsbrokonsortiet.

Dessutom fick botanikerna och andra experter ett utmärkt undersökningsobjekt. Bland de ovanligare fynden som gjorts på ön finns kalkkrassing.

– Enligt Floran finns den på Öland och Gotland, men den har setts även här. Det blev det första danska fyndet, säger botanikern Bengt Örneberg.

Han visar en plats på öns södra sida där större växtlighet i form av olika buskar och träd har börjat ta form.

Annons

– På sikt kommer det att bli en liten skog, säger Bengt Örneberg.

I närheten ligger en liten vattensamling som lyckas motstå sommarhettans uttorkning. Här frodas en koloni av ett 30-tal Skärfläckor. Det finns ungefär 15 olika fågelarter som häckar på Peberholm.

Experterna ser fram emot vad framtiden kommer att bära med sig vad gäller djur- och växtliv.

– Om det här varmare klimatet kommer att hålla i sig tror jag att vi kommer att hitta skorpioner här i framtiden. Det finns redan fynd av skorpion i England och Frankrike, säger Lars Johnsson.

Carl Johan Engvall

0411-55 78 68

c-j.engvall@allehandasyd.se

a Peberholm

n Cirka 4 x 0,4 km stor.

n Tillhör Danmark. Namnet Peberholm fick ön eftersom den angränsande naturliga ön i norr heter Saltholm.

Annons

n Ön är uppbyggd av sand, stenar, lera och kalk som muddrats upp från Öresunds botten. Runt om hela ön ligger två miljoner kubikmeter svartgrå granit från västkusten.

n Man har hittat 430 så kallade kärlväxter och 17 olika mossor på ön. Man gjorde sex nya fynd 2006 bland annat kärrtistel och glesstarr.

n Varje år plockas åtta ton sopor upp från ön. Det är sopor som slängts ut från fordon och tåg på bron.

n Ön är stängd för allmänheten.

n Exempel på växter: Tussilago, mjölkört, buddleja, bergrör, ängsnycklar, ekorrkorn, kalkkrassing, körsbär, bitterkrassing, blåsärt, salixträd, björk, vildmorot.

n Exempel på fåglar: Fiskmås, skrattmås, havstrut, större strandpipare, tofsvipa, småtärna silvertärna, strandskata och skärfläcka.

n Andra djurfynd: Grönfläckig padda, grönfläckig kålfjäril, en död sork. I vattnet utanför Peberholm finns Knubbsäl.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons