Annons
Nyheter

Ofredande att läsa porrnovell för barn

Studenten vid Dramatiska institutet gjorde sig skyldig till ofredande, men inte sexuellt ofredande, när han läste en sexberättelse för en barngrupp. Det hävdar Svea hovrätt och ändrar tingsrättens dom.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2006

Det var i samband med ett teaterprojekt, med temat barn och sexualitet, vid Dramatiska institutet (DI) som förskolebarn bjöds in som publik. Studenten läste då en egen författad text med sexuellt tema för sexåringarna.

Enligt tingsrätten kunde texten betecknas som "vuxenpornografi" och studenten hade spetsat till den för att barnen skulle påverkas i sin sexualitet. Han dömdes till dagsböter för sexuellt ofredande.

Annons

Men hovrätten kommer fram till att handlingen, det vill säga uppläsningen, inte hade den sexuella inriktning som krävs för att kunna dömas för sexuellt ofredande. Även om texten hade ett tydligt sexuellt innehåll, "avancerad sexuell aktivitet mellan barn", var syftet med uppläsningen inte att reta eller tillfredsställa studentens sexualdrift, enligt onsdagens dom.

Hovrätten ändrar därför domen till ofredande. Även om alla barn inte visat negativa reaktioner efteråt var uppläsningen ett hänsynslöst beteende, enligt domen. Påföljden blir fortfarande dagsböter, men antalet dagsböter skrivs ned från 80 till 50.

Studenten har hävdat att syftet med projektet var att ta reda på vilken relation barn i förskoleåldern har till sexualitet.

Uppläsningen fick stor uppmärksamhet och ledde till ett par externa utredningar av högskolan. Dramatiska institutet kritiserades för att ha lämnat studenterna utan tillräckligt handledning. Studenten fick dock stanna kvar vid DI. (TT)

Anna Lena Wallström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons