Annons
Nyheter

Oeniga experter i rättegången mot flickmördaren

Drevs Helén Nilssons mördare av sexualsadistiska motiv - eller hade sex inget alls med mordet att göra? Experterna var inte helt eniga när rättegången mot den morddömde 53-åringen under stort säkerhetspådrag avslutades på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2005

De båda rättspsykiatriska experter som undersökt den för flickmorden dömde 53-årige Hörbymannen skiljer sig åt i sina bedömningar.

Den ene betonar en sexualsadistisk sida hos den man som enligt Lunds tingsrätt är skyldig till mordet på tioåriga Helén Nilsson, medan den andra framhåller att sexualitet inte alls behöver ha varit drivkraften bakom de brott han åtalats för.

Annons

Tingsrätten har redan slagit fast att han rövat bort, våldtagit och mördat tioåriga Helén Nilsson från Hörby 1989.

Han står också åtalad för mordet på 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö samma år. Under onsdagen ska både åklagaren och advokaten argumentera i skuldfrågan. Själv nekar mannen till båda morden. Två rättspsykiatriska experter, professor Sten Levander och överläkare Marianne Kristiansson, har kommit fram till att den dömde mannen led av allvarlig psykisk störning 1989 och fortfarande behöver vård.

Experterna har delvis olika synsätt, men Sten Levander var i tingsrätten mån om att inte överbetona dessa olikheter.

– Vi är överens i sak, men vi använder olika ord, sade han.

Själv betonar han en sexualsadistisk sida hos 53-åringen som drivkraften bakom de brott han åtalats för.

Marianne Kristiansson hävdade att den morddömde visar många tecken på en autistisk störning och underströk att det kan ha funnits helt andra drivkrafter bakom brotten än sexualitet. De skulle kunna vara ett sätt att försöka kommunicera med omgivningen, framhöll hon. Den dömde 53-åringens barn- och ungdomsår präglades av traumatiska upplevelser, fysisk och psykisk misshandel och en inkonsekvent uppfostran, konstaterar Marianne Kristiansson i sitt rättspsykiatriska utlåtande.

Följderna har hos mannen blivit en kronisk stress som fortfarande ger honom sömnproblem och inverkar på hans förmåga att samverka med andra människor. Den svåra uppväxten har också påverkat hans förmåga till empati, enligt utlåtandet.

Kristiansson skriver att det delvis handlar om samma mekanismer som hos personer som varit utsatta för tortyr.

Hon träffade mannen vid sju tillfällen i februari och mars i år.

Av utlåtandet framgår att 53-åringen redan som barn kände sig annorlunda och "obekväm i sin egen kropp" och att han sexuellt har lättare att få kontakt med män än med kvinnor. Kristiansson refererar också till det tidigare utlåtandet från professor Sten Levander, som kommit fram till att den undersökte mannen är alkoholberoende och har en ospecificerad personlighetsstörning samt att han brister i sitt sociala nätverk.

Annons

53-åringen var den här rättegångsdagen ledigare klädd. Han var lite rundare och mer långhårig än under rättegångsdagarna i vintras. Om han själv hade fått bestämma hade all personalia föredragits bakom stängda dörrar. Men hans advokat Sven Jernryd höll inte med honom på den punkten.

– Det har en viss betydelse om allmänheten får insyn i bakomliggande omständigheter, sade advokaten.

De båda rättspsykiatriska experterna är eniga om att det finns en potentiell farlighet hos den morddömde 53-årige mannen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons