Annons
Nyheter

Obduktion kan klargöra varför korna dött till havs

Med hjälp av en specialtransport fraktades fem av de åtta ilandflutna korna till Eurofins laboratorium i Öllsjö i går. Samtliga är ungdjur av rasen Holstein, det vill säga ämnade för mjölkproduktion. Ursprung: Oklart. Dödsorsak: Okänd.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2014
Alla fem djur är kvigor av mjölkrasen Holstein. Lisbeth Nisu Hartzell tror att korna kastats överbord.
Alla fem djur är kvigor av mjölkrasen Holstein. Lisbeth Nisu Hartzell tror att korna kastats överbord.Foto: Foto: Tommy Svensson Kristianstadsbladet
Fem av de åtta kor som hittills spolats i land utmed den sydskånska kusten har landat i Öllsjö. Eftersom kadavren är i bra skick ska ett eller flera obduceras. Resultatet lär dröja några veckor.
Fem av de åtta kor som hittills spolats i land utmed den sydskånska kusten har landat i Öllsjö. Eftersom kadavren är i bra skick ska ett eller flera obduceras. Resultatet lär dröja några veckor.Foto: Foto: Tommy Svensson Kristianstadsbladet

Även om smittorisken enligt Jordbruksverket inte är överhängande ska något eller några av djuren obduceras för att klarlägga dödsorsaken.

Laboratorieveterinär Lisbeth Nisu Hartzell konstaterar att samtliga är kvigor av rasen Holstein, en utpräglad mjölkras. Att djuren legat länge i havet behöver inte försvåra möjligheterna till obduktion.

Annons

– Det är jättesvårt att säga, det är väldigt kallt i vattnet som kyler effektivt. Vi har aldrig varit med om något sådant här, säger hon.

Labbet obducerar i runda tal 1 600 kadaver om året. För några år sedan var det Lisbeth Nisu Hartzell som gjorde det obehagliga fyndet av mjältbrand när en död ko från Halland öppnades. Förra vintern var effekterna av Schmallenbergviruset, med missbildade foster bland får och nöt, en ny obduktionsorsak. I år är det ilandflutna djur som ingen vet varifrån de kommer, än mindre om de bär på någon smitta eller varför de dött.

Kor kan visserligen simma. Men om djuren levde när de hamnade i havet är oklart.

– Repen runt benen har säkert använts för att vinscha upp kropparna och dumpa dem i havet, tror Lisbeth Nisu Hartzell.

– Om jag får spekulera tror jag att det varit en livdjurstransport där djuren dött av syrebrist, säger hon innan kropparna synas vidare.

Utan id-brickor är det omöjligt att spåra ursprunget. Dna-analys är uteslutet eftersom det inte finns några register att jämföra med.

Varför obduktion?

– Om det har skett någon form av djurplågeri och så vill vi få allmänt mer kött på benen, förklarar hon.

Vad gör du nu?

– Vi ska bestämma vilka som ska obduceras. De som inte ska obduceras kommer att hållas i förvar i en spärrad container så länge tills provsvaren blir klara.

Annons

Kan du redan nu se vad de dött av?

– Nej, det kan jag inte säga.

Går det att fastställa om djuren kvävts till döds eller drunknat?

– Det kan vara svårt att bedöma. Förhoppningsvis är organen i så pass bra skick att det går, det ser ut som att de går att obducera, säger hon. Vi gör ett försök så får vi se hur det faller ut.

Utredningen kommer att ta några veckor.

Maria Olofsson på Jordbruksverkets enhet för idisslare och gris uppger att alla nötdjurstransporter registreras.

– Alla sändningar av djur, om de sker lagligt, både inom unionen och till tredje land registreras, säger hon.

Merparten av transporterna sker på landsväg eller möjligtvis färjor.

– Vi har haft en sjötransport på flera år, med djur som skulle till arabvärlden. Ytterst få av våra sändningar är rena sjötransporter. Och man kan inte ställa sig på en färja och slänga ut en ko, om det nu är så de hamnat i vattnet, säger hon.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons