Annons
Nyheter

ÖB slaktar ett antal heliga kor

Avskaffad värnplikt, Fortifikationsverket nerlagt, Försvarets materielverk reducerat och en kraftig minskning av hemvärnet. Det är några av ÖB:s förslag i den fördjupade perspektivplanen som överlämnades till regeringen på måndagen. Målet är att komma till rätta med försvarets ekonomiska problem. Och ÖB vill ha snabba beslut från riksdagen.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2008
Nu ska försvaret komma till rätta med sina ekonomiska problem. Bild: Scanpix
Nu ska försvaret komma till rätta med sina ekonomiska problem. Bild: ScanpixFoto: 

ÖB står fast vid sitt uppmärksammade uttalande att försvaret under de närmaste åren inte kanske inte kan lösa de uppgifter som riksdagen tilldelat försvaret. En viktig orsak är att kostnadsökningarna inom försvarssektorn är 400 miljoner kronor större per år än vad försvarsanslaget ökar. Den förmåga som starkast ifrågasätts är det så kallade återtagandet, det vill säga försvarets förmåga att växa om den internationella situationen försämras.

Regeringen och riksdagen har angett ambitionen att hålla 2 000 soldater och befäl utomlands i insatser kontinuerligt. Med det som underlag beräknar Försvarsmakten att det behövs 6 000 anställda soldater, 20 000 "deltidssoldater" och 12 000 hemvärnsmän och -kvinnor.

Annons

Fram till 2010 behöver den fasta personalen minska med 1 300 officerare, 6 000 reservofficerare och 1 100 civilanställda.

Trots att försvarets personal minskas kraftigt så kommer inte personalkostnaderna att minska, snarare tvärtom eftersom ett relativt stort antal soldater ska vara anställda. Övningskostnaderna kommer troligen också att öka liksom materielkostnaderna därför att förslitningen blir betydligt större. ÖB vill också skapa en mer rationell stöd- och logistikorganisation där Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Fortifikationsverket, FM Log och Totalförsvarets forskningsinstitut samordnas och strömlinjeformas. I den fördjupade perspektivplanen anges möjliga besparingar på mellan 500 och 900 miljoner kronor.

Perspektivstudien innehåller inte några fler förslag på förband som kan komma att läggas ner i förhållande till de uppgifter som släpptes i maj där bland annat utbildningsgrupperna i Karlskrona och Halmstad, sjöinformationskompaniet i Malmö och jägarförbandet i Arvidsjaur föreslås läggas ner.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons