Annons
Nyheter

Nyttan med fisk större än giftfaran

En gravid kvinna behöver inte vara rädd för att äta fisk även om den har förhöjda värden av miljögifter. Fiskens nytta överväger hälsofaran, hävdar professor Staffan Skerfving i Lund.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011
Foto: 

Livsmedelsverket har inga planer på att ändra sina kostråd.

Skerfving är projektledare i ett stort forskningsprojekt inom EU som kommit fram till att en gravid kvinna med relativt höga halter av metylkvicksilver i kroppen föder barn vars hjärna utvecklas bättre än annars. Barnet blir helt enkelt intelligentare.

Annons

Nyttan större

Det beror givetvis inte på kvicksilvret utan på de fiskfettsyror av typen fleromättat omega-3 som mamman fått i sig.

– Fiskfettsyrornas positiva effekter är med få undantag större än kvicksilvrets negativa konsekvenser, säger Skerfving.

Slutsatsen drar forskarna efter fem års studier av fisks påverkan på kvinnors och barns hälsa på Seychellerna, vid Medelhavet och på Färöarna där fisk och skaldjur utgör basföda.

Men inget talar, enligt Skerfving, för att resultatet inte skulle vara detsamma i Sverige – om vi konsumerade mer fisk. Andra studier visar att fiskfettsyrorna också har mätbart positiva effekter på hjärtat och immunförsvaret.

Som andra är Skerfving oroad över alla föroreningar som hamnar i våra vattendrag, men ännu mer oroad över att alla giftlarm på senare tid ska skrämma oss till att äta mindre fisk, till men för folkhälsan. Han vill inte döma ut Livsmedelsverkets kostråd men anser att de är för komplicerade och stundom alltför stränga.

– Mitt enkla råd är att ät all fisk du kommer över, säger han.

Rätt fisk

Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, medger att kostråden för fisk kan uppfattas som krångliga men understryker att de bygger på vetenskapligt dokumenterade fakta. Verket arbetar dock på att förbättra informationen till allmänheten.

– Även vi uppmanar folk att äta mer fisk, men också att välja rätt fisk, säger han.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons