Annons
Nyheter

Nytt sätt att diagnosticera dyslexi

En fördröjd hjärnreaktion på några tiondels millisekunder skiljer barn med språkrelaterade inlärningsproblem från andra. Det har forskare vid Northwestern University i USA tagit fasta på och utvecklat ett nytt sätt att ställa diagnos.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2005

Problemet med de traditionella testmetoderna för dyslexi är att utfallet påverkas av barnens motivation, uppmärksamhet och minne, framhöll professor Nina Kraus när hon presenterade sin forskning i Lund på måndagen.

Hennes forskargrupp ville utveckla en objektiv mätmetod för att kunna ringa in de barn som kan bli hjälpta av datorbaserade träningsprogram och för att kunna mäta hur barnen utvecklas med hjälp av dem.

Annons

En enda stavelse, till exempel "da", rymmer mycket information. Genom att sätta elektroder på utsidan av barnets huvud går det att avläsa hur informationen tas emot i hjärnstammen när barnet hör "da".

Barnen med läs- och skrivsvårigheter har överlag normal reaktionsförmåga, men just när det gäller delar av språkresponsen finns en fördröjning. Det handlar om den delen av ljudet som påverkas av hur tungan och läpparna är utformade hos den som pratar.

Utmärkande för dessa barn är också att de har svårt att klara av höga bakgrundsljud.

Forskargruppen har utformat en hjälm med vars hjälp sådana reaktionsfördröjningar går att mäta. Den har hittills använts på ett tusental barn i åldern åtta till tolv år.

De barn som hade fördröjd språkreaktion var också sämst på att läsa och stava.

Det är en ny era för språkforskningen, då den närmar sig neurologin, konstaterar språkprofessor Sven Strömqvist vid Lunds universitet.

– Nu får vi en ny generation av tester, som kan ge en helt annan detaljbild och sättas in mycket tidigare, säger han. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons