Annons
Nyheter

Nytt namn på omstritt bakverk

Nu är det klart. Chokladbollarna som säljs på Bröderna Anderssons Conditori i Sjöbo ska i fortsättningen kallas för Branco-bollar.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2004

Det vinnande namnet korades under måndagseftermiddagen. - Vi har valt detta dels för att det inte har någon anknytning till någon hudfärg, och dels för att det står för Bröderna Anderssons Conditori, berättar Torbjörn Andersson, en av ägarna till konditoriet, för YA. Den som kom med det vinnande förslaget är en dam från Göteborgstrakten. De 750 personer som skickat in förslag kommer inte bara från Sverige, utan från hela världen. Torbjörn Andersson har bland annat fått brev från Australien, USA och Nya Zeeland. - Det är svenskar som läser det utomlands, och så tänker de "vad fan håller de på med hemma i Sverige", säger han. Damen från Hisingsbacka har nu vunnit 100 Branco-bollar. Hur de ska levereras är ännu inte riktigt klart.... - Vi hade hoppats på en lokal förmåga, men det var ingen som kom på något så här fyndigt, säger han. Många av förslagen som kom in var ganska lika, som Sjöbo-bollar och DO-bollar. - Men detta var klatschigast. Bröderna Anderssons Conditori anmäldes i somras till Diskrimineringsombudsmannen sedan en kund reagerat på att man använde ordet "negerbollar". DO kom fram till att namnet var diskriminerande, men gick inte vidare med fallet eftersom anmälaren inte personligen utsatts för kränkning. Bröderna Andersson svarade med att utlysa en namntävling.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons