Annons
Nyheter

Nytt jordskalv i Skåne

Ett jordskalv drabbade Skåne, Småland och Halland vid 12-tiden på torsdagen. Skalvet gav sig mest till känna som ett dovt muller och smärre skakningar. Det mätte 2,8 på Richterskalan.
Nyheter • Publicerad 16 april 2009
Sixten Svensson, till höger, i Kylen kände av skalvet liksom Gunnar Isacsson som befann sig i Nyteboda. BILDER: BOSSE NILSSON OCH LASSE OTTOSSON
Sixten Svensson, till höger, i Kylen kände av skalvet liksom Gunnar Isacsson som befann sig i Nyteboda. BILDER: BOSSE NILSSON OCH LASSE OTTOSSONFoto: 

Någon minut i tolv kunde uppmärksamma personer känna hur marken vibrerade under en fyra-fem sekunder. Dessutom hördes ett muller som många har liknat vid ljudet av en dieselmotor.

Några av de första som förstod att det rörde sig om ett jordskalv var Ronnie Andersson och Sixten Svensson i byn Kylen, norr om Osby.

Annons

- Det var skillnad mot förra gången, i december. Den här gången upplevde vi att ljudet kom nere ifrån och ljudet lät som två berg som släpade mot varandra, eller en dieselmotor, berättar Sixten Svensson påpekar det märkliga att uppleva två jordskalv med så kort mellanrum och på hemmaplan.

Men huset ligger mer eller mindre på urberget.

Att det rörde sig om ett jordskalv förstod han så snart golvet började vibrera under hans fötter. Vibrationerna var så starka att tavlorna i huset for på sned.

- Förra gången lät det mer som om en skogsmaskin kört in i huset och det vara mycket svårare att lokalisera var ljudet kom ifrån. På svenska nationella seismiska nätet (SNSN) i Uppsala fastställde man skalvets epicentrum till gränsen mellan södra Halland och Småland. Sju kilometer om Knäred och 13 kilometer nordväst om Markaryd.

Ytterligare en som kände av skalvet var Lennart Axelsson i Bjärnum.

- Plötsligt kom det en ordentlig duns. Det lät precis som när sopbilen tömmer tunnor men mycket starkare.

Även så långt österut som i Nyteboda kändes skalvet.

Gunnar Isacsson som satt och åt matsäck i skogen, tyckte sig höra en bil på långt avstånd, men den kom aldrig fram.

- Samtidigt kände jag en svag vibration i gärdsgården som jag lutade mig emot. Men det var ingen annan i gänget som kände det.

- Vi började dock prata om det kunde vara jordskalv.

Annons

I Osby där man är van vid tågens framfart, trodde många att det var ett godståg som orsakade ljudet.

Även i Broby kunde de som var uppmärksamma känna av skakningar i husen.

Fast det kändes betydligt starkare vid jordskalvet i december som mätte 4,7 på Richterskalan.

Marie-Louise Lindell och Gunilla Lindberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons