Annons
Nyheter

Nytt förslag ökar notan för sjuka

Kostnaderna för sjukfrånvaron ökar för närmare 230 kommuner. Det är bara ett 60-tal av kommunerna som vinner på förslaget att arbetsgivaren ska stå för upp till hälften av sjukpenningen.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2003

Regeringens ekonomiska recept för att minska sjukfrånvaron som presenterades förra veckan slår mycket olika enligt finansdepartementets beräkningar. Enligt tidningen Kommunaktuellts nätupplaga förlorar 227 kommuner ekonomiskt på att införa systemet. åtminstone så länge sjukfrånvaron är lika hög som idag. För Skellefteå, som leder sjukligan, kostar finansdepartementets förslag åtskilliga miljoner så länge sjukfrånvaron är lika hög som i dag. Förslaget innebär att staten och de offentliga arbetsgivarna delar på kostnaden. 15 till 50 procent av sjukpenningen betalas av arbetsgivaren, efter de första två veckorna. soom kompensation vill regeringen sänka arbetsgivaravgiften med mellan 0,75 och 2,5 procentenheter. 61 kommuner så låg sjukfrånvaro att tjänar på förslaget. Största vinnaren är Gnosjö som får pengar över att anställa som mest nio personer.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons