Annons
Nyheter

Nytt fall av svininfluensa

Det andra fallet av svininfluensa har konstaterats i Sverige. Den smittade är en man född 1984 som fick influensaliknande symtom när han kom hem efter en resa till New York.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2009

Enligt Smittskyddsinstitutet är mannen omhändertagen av sjukvården och mår efter omständigheterna bra.

Den 6 maj konstaterades det första fallet av svininfluensa, A (H1N1), i landet.

Annons

Mannen bor i Stockholms län och uppges nu må bra och vara feberfri. Därmed smittar han inte längre, uppger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI:s laboratorium.

- Det är en som har varit på resande fot i New York och kommit hem med influensaliknande symtom. Vid provtagning fann vi att han hade den nya influensan, berättar Brytting.

Den här patienten bar, liksom det första fallet av konstaterat svininfluensa i Sverige, på en liten virusmängd vilket gör att Smittskyddsinstitutet odlar upp en högre koncentration virus för att analysera arvsmassan. Detta gör SMI för att kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.

Har ni några beräkningar på hur många fler fall det kan finnas i Sverige?

- Nej, det vet man inte. Vi uppmanar hemresenärer från USA och Mexiko att söka vård när de har influensaliknande symptom, säger Brytting.

Enligt landstinget i Stockholm var mannen sjuk i tre dagar.

Personer i hans närhet har fått förebyggande behandling och Åke Örtqvist, smittskyddsläkare, uppger att det nya fallet inte ändrar landstingets riktlinjer i hanteringen av svininfluensan.

"Den som nyligen har besökt Mexiko eller USA och som har influensasymptom bör ringa Vårdguiden för att få råd", säger Örtqvist i pressmeddelandet.

Under gårdagen bekräftades även två fall av H1N1-influensan i Norge. Inräknat det nya fallet i Sverige har Norden totalt haft fem smittade personer.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons