Annons
Nyheter

Nystartsjobben kommer att öka för hela Skåne

I hela Skåne hade fram till förra veckan 457 arbetslösa personer fått nystartsjobb. Av dessa har 42 etablerats i sydöstra Skåne och Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2007

– Intresset bland arbetsgivarna ökar och vi har fler jobb på gång, säger Charlotte Lindström, tillförordnad arbetsförmedlingschef i Ystad.

I Skåne har nio av tio av dem som fått nystartsjobb varit arbetslösa och inskrivna på arbetsförmedlingen.

Annons

Fyra procent av hela gruppen är nyanlända invandrare.

– Det känns extra bra att alla grupper i länet får del av satsningen, unga, äldre och utlandsfödda, säger länsarbetsdirektör Agneta Roström.

– I Skåne finns drygt 20 000 personer som är berättigade till nystartsjobb och jag hoppas att arbetsgivarna utnyttjar den här möjligheten när de ska anställa, tillägger hon.

Nystartsjobben har funnits sedan årsskiftet och ska stimulera arbetsgivare att anställa personer som varit arbetslösa minst ett år.

För ungdomar gäller sex månader.

Andra som kan komma ifråga är deltagare i arbetsmarknadspolitiska program, sjukskrivna, arbetslösa med försörjningsstöd från kommun eller anställda av Samhall. I Ystad ,för att ta ett exempel, har arbetsförmedlingen lyckats placera 14 personer under första kvartalet.

Charlotte Lindström berättar att två fått arbete inom administration, fyra inom bygg, två inom IT, tre inom restaurang samt en inom handel, ekonomi respektive trädgård.

I Ystad finns däremot inga invandraremed i gruppen.

– Ystad har ju ett förhållandevis litet antal invandrare, säger Charlotte Lindström.

Merparten är äldre, fyra är exempelvis födda på 40-talet. I gruppen ingår hittills endast två ungdomar.

Annons

Anställningstiden i nystartsjobben varierar, som längst kan den sträcka sig över tio år och som kortast en månad. Och det kan handla om både heltid och deltid. – Jag har till exempel en person som fått anställning i fem år inom byggbranschen. Men å andra sidan tar vi bara beslut för ett år i taget, säger Charlotte Lindström.

Förutom att vissa kriterier ska uppfyllas och att handläggningstiden kan variera så ska de som är berättigade kunna anställas omgående.

– Vi räknar med att intresset bland arbetsgivarna för denna anställningsform, som i princip är ett vanligt jobb men med längre kvalificeringstid, ska öka, säger Charlotte Lindström.

– I början, nystartsjobben har funnits sedan årsskiftet, var arbetsgivarna kanske tveksamma och försiktiga men nu har vår information fått genomslag.

Och nystartsjobben kommer att öka, tror hon.

Länsarbetsdirektör Agneta Roström konstaterar att arbetsmarknaden i Skåne har "vuxit sig oerhört stark" det senaste året och arbetsgivarnas optimism märks även på nystartsjobben.

Lars Jarlsbo

0411-55 78 50

lars.jarlsbo@allehandasyd.se

Fakta: Nystartsjobben till och med vecka 12:

Annons

Simrishamn 7

Sjöbo 2

Skurup 3

Tomelilla 5

Trelleborg 11

Ystad 14

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons