Annons
Nyheter

Nya undersökningar i jakten på fornfynd

Än en gång ska marken vid Ales stenar undersökas i jakt på fornfynd. Den här gången är det Riksantikvarieämbetet som vill göra en arkeologisk undersökning.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2012
Riksantikvarieämbetet har fått tillstånd att göra en arkeologisk undersökning sydost om skeppssättningen Ales stenar.
Riksantikvarieämbetet har fått tillstånd att göra en arkeologisk undersökning sydost om skeppssättningen Ales stenar.Foto: Hussein El-Alawi/arkiv

– Tidigare undersökningar i området tyder på att det finns en stenåldersgrav sydost om skeppssättningen. Det är den vi fått tillstånd att undersöka, berättar Bengt Söderberg, arkeolog och ledare för projektet.

I början av 2000-talet lät Riksantikvarieämbetet göra en geofysisk projektering vid Ales stenar.

Annons

Gravmonument

Den visade på att det kan finnas en cirkelrund struktur och i mitten av den en rektangulär formation.

Arkeologerna på Riksantikvarieämbetet tolkar det som ett gravmonument och bedömer att den rektangulära formationen är från stenåldern och ringen från bronsåldern.

– Nu vill vi göra en arkeologisk undersökning för att ta reda på om vår tolkning är korrekt, förklarar Bengt Söderberg.

Länsstyrelsen har gett sitt tillstånd till undersökningen som kan bli aktuell i september eller oktober.

– Ännu har vi inte finansierat projektet, men eftersom det bara rör sig om en mindre undersökning under kanske en veckas tid, hoppas vi verkligen få pengar.

I somras gjorde den fristående forskaren Bob G Lind utgrävningar vid Ales stenar.

Sökt tillstånd

Han har sökt tillstånd att fullfölja dem i sommar. De står bakom teorin att skeppssättningen är en solkalender och daterar den till bronsåldern.

De undersökningar som Riksantikvarieämbetet vill göra rör ett område utanför skeppssättningen.

– Den påverkas egentligen inte alls av projektet, förklarar Bengt Söderberg. Men nu kan det alltså fastställas om det funnits föregångare till skeppssättningen, som vi daterar till yngre järnåldern, säger Bengt Söderberg.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons