Annons
Nyheter

Nya storregionerna inte alls självklara

Om några år kan Sverige ha delas in i sex eller nio storregioner i stället för dagens 21 län. En ny sydsvensk storregion bestående av södra Halland, södra Småland, Blekinge, södra Kalmar län och Skåne kan se dagens ljus redan 2010.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2007

Bakgrunden är den utredning som startades 2003 inom ramen för Mats Svegfors och Ansvarskommitténs arbete. På tisdagen lade kommittéen fram sitt förslag till ny administrativ indelning av Sverige.

Tanken är att dagens flera hundra år gamla länsindeling ska ersättas av sex eller nio direktvalda regionkommuner. Större enheter är enligt utredningen nödvändig för att Sverige ska klara framtidens utmaningar när det till exempel gäller sjukvård, utbildning och kollektivtrafik. Föreslaget har vållat kontroverser redan innan det presenterats. Bland andra hallänningarna protesterar mot att eventuellt styckas upp och delas mellan en sydsvensk region - styrd från Malmö och Kristianstad – och en västsvensk region, styrd från Göteborg. Däremot tycks ledningen för Blekinge län och de fem kommunerna där vara mer intresserad av ingå i en framtida jätteregion. Någon tvångsindelning tycks det dock inte handla om.

Annons

– Det är viktigt att det förankras ordentligt. Skåne är redan tillräckligt stort och att förändra gränserna är en het potatis. Men är det någon som vill samarbeta med oss är de välkomna, säger Göran Thunhammar, landshövding och statens förlängda arm i länet.

Kommitténs förslag innebär i korthet att de nya regionerna bör innehålla mellan en och två miljoner invånare. Vidare ha minst ett regionsjukhus och minst ett universitet. Arbetsmarknadsregionerna anses kunna skapa byggstenar i den nya regionindelningen. Dessutom måste avgränsningen ske så att medborgarna känner en naturlig anknytning till de nya regionerna. Tanken är att storleken ska skapa tillväxt och underlag för framtidens offentliga service. Några egentliga beräkningar som visar att storleken i sig skapar tillväxt finns dock inte. Alla är heller inte övertygade om att en storregion är rätt medicin att möta framtiden.

– Jag tror inte att trelleborgarna behöver ett större län. Risken är väl snarare att investeringar i infrastrukturen, så som en utbyggd E6 och pågatåg till vår kommun, hamnar nån annanstans. Dessutom tror jag Skånes tillväxt påverkas mer av närheten till Danmark och till Östersjöstaterna, säger Ulf Bingsgård (m), ordförande för kommunstyrelsen i Trelleborg.

Thomas Lantz, moderat ordförande för kommunstyrelsen i Ystad, ser däremot utvecklingen mot en storregion som mer nödvändig. Inte minst ur ett europeiskt perspektiv. Att den enskilde medborgare skulle komma för långt i från de politiska beslutsfattarna tror han inte heller.

– Det blir ingen större skillnad för den enskilde. Större regioner förutsätts nästan för att kunna samordna resurserna till sjukvården, högskolan, forskning och utvecklingen, säger han.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons