Annons
Nyheter

Nya rön för hjärt-lungräddning

Att först massera hjärtat är det viktigaste när någon drabbats av hjärtstillestånd. Inblåsning av luft och elstötar kan man vänta lite med.
Nyheter • Publicerad 27 april 2004

Både sjukvårdspersonal och lekmän måste tänka om när nu nya forskningsrön ändrar riktlinjerna för hjärt-lungräddning. Enligt dessa nya rön bör man alltså vänta med inblåsning av luft och med att sätta i gång hjärtat med elstöt, så kallad defibrillering. Kroppen klarar sig flera minuter utan inblåsning av luft och defibrilleringen bör föregås av flera minuters hjärtmassage för att vara effektiv, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Rönen kommer från avdelningen för thoraxkirurgi vid Universitetssjukhuset i Lund. Där har man i flera år forskat om användningen av en mekanisk, luftdriven apparat för hjärtmassage. Tidigare har man trott att när hjärtat stannar så upphör också cirkulationen. Men den fortsätter i upp till fem minuter, eftersom det är olika högt tryck i artärerna och venerna. Blodet strömmar från artärer till vener, där trycket är lägre. Samtidigt blåses höger hjärtkammare upp och trycket i själva hjärtmuskeln blir obefintligt. - Då kan där inte heller flyta något blod. Därför är det så viktigt att man masserar ett antal minuter innan man defibrillerar hjärtat, säger docent Trygve Sjöberg till TT. Rekommendationen till lekmän som försöker hjälpa någon som fallit ihop på gatan har varit att varva hjärtmassagen med inblåsning av luft, att först ge femton hårda tryck mot hjärtat, därefter två inblåsningar av luft genom munnen och så vidare. Men nu är det alltså dags att tänka om: - Varje gång du slutar att ge hjärtmassage börjar du om från noll. Det bästa är om man är flera och hjärtmassagen kan fortsätta samtidigt som någon annan blåser in luft, säger docent Trygve Sjöberg till TT. I tätbebyggda områden, där en ambulans kan vara på plats relativt snabbt, bör lekmän koncentrera sig på hjärtmassagen tills ambulansen kommer. Lundaforskarnas resultat har uppmärksammats av European Council of resuscitation, som skriver de europeiska riktlinjerna för hjärt-lungräddning. Dessa kommer nu att skrivas om. Dödligheten är katastrofalt hög bland dem som råkar ut för ett hjärtstillestånd. Mellan 95 och 98 procent dör inom en månad efter stilleståndet. Siffrorna har inte förbättrats de senaste decennierna, trots bättre utrustning som exempelvis defibrillatorer.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons