Annons
Nyheter

Nya regler ska rädda bostadsbolag från konkurs

Vid årsskiftet trädde nya redovisningsregler i kraft. Regerländringen innebär att de kommunala bostadsbolagen tvingas redovisa marknadsvärdet på sina fastigheter.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2002

I många fall innebär det så stora nedskrivningar att bolagen skulle behöva likvideras.

Annons

Det skriver tidningen Kommunaktuellt i sitt senaste nummer.

Enligt tidningen är regeringen och kommunerna överens om att man måste undvika detta. Justitiedepartementet arbetar med ett förslag som troligen innebär att särskilda likvidationsregler ska gälla för allmännyttiga bostadsföretag.

Kommunala företrädare har hela tiden utgått ifrån att de på något sätt ska komma undan de nya reglerna för hur fastighetstillgångar ska värderas. Men enligt Jan Hellman, sakkunnig hos biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén, har regeringen nu övergett tanken på att ändra redovisningsreglerna så att de kommunala bostadsföretagen undantas.

De allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorgan Sabo har hela argumenterat för att medlemsföretagen ska slippa kravet på att tvingas redovisa marknadsvärdet.

- Men det är så angeläget med en lösning att vi kan acceptera att man i stället ändrar likvidationsreglerna. Det skulle innebära att man måste skriva ner värdena, men att man inte likviderar företaget om kommunen går i god för det, säger Bengt Owe Birgersson VD på Sabo till tidningen.

I en analys i Kommunförbundets och Sabos rapport "Efter bostadsakuten" ingår 127 kommunala bostadsföretag. För dessa företag skulle det kosta 6,5 miljarder kronor om deras fastigheter skrevs ner till marknadsvärde.

Ytterligare 1,6 miljarder måste sedan till för att täcka skillnaderna mellan intäkterna i rörelserna och utgifterna i form av räntor och amorteringar. Totalkostnaden skulle alltså bli alltså 8,1 miljarder kronor.

Är läget liknande i de kommuner som inte ingår i analysen blir slutnotan 10,5 miljarder kronor, pengar som staten i så fall måste skjuta till. Men nu ser det alltså ut som om regeringen i stället tänker lösa problemet genom ändrad likvidationsgräns.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons