Annons
Nyheter

Nya läkare får vänta

Nyutexaminerade läkare får vänta länge på att göra sin allmäntjänstgöring. I Skåne är läget värre än riksgenomsnittet – väntetiden är ett år.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011
Foto: 

Unga läkare är kritiska till att utbildningsminister Jan Björklund vill bota sjukvårdens personalbrist med fler platser på läkarutbildningen.

– Fler studenter löser ingenting, problemet är snarare att nyutexaminerade läkare i snitt får vänta nio månader på att få en AT-plats, säger Lena Ekelius, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Annons

Hon menar att det utbredda systemet med visstidsanställningar för underläkare verkar begränsande för alla parter.

– Det hade varit bättre om dessa anställningar formaliserades så att det går snabbare att gå vidare mot specialisering, säger Lena Ekelius.

Sedan 2008 har väntetiden i Skåne ökat kraftigt. De senaste siffrorna visar att väntetiden i Skåne uppgår till ett år. Stockholms läns landsting är det enda som har ännu längre väntetid, där är väntetiden drygt 17 månader.

Allmäntjänstgöring, så kallad AT-tjänst, krävs för att nyutexaminerade läkare ska få ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

Se Sylfs kartläggning över läget för AT-läkare. (väntetiden för AT finns redovisad i tabell 9, sidan 9.)

Anna Josefsson
Anna Carling
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons