Nyheter

Nya frågetecken inför gasledningen

Nio av tolv tillfrågade myndigheter dömer ut den nya ansökan från Nord Stream om tillstånd att få bygga en gasledning genom Östersjön, rapporterar TV4 Nyheterna.
Nyheter • Publicerad 28 november 2008

Regeringen underkände den första ansökan i februari. Företagets beskrivning av miljökonsekvenserna var för dålig, slog miljöminister Andreas Carlgren fast.

I början av oktober kom en andra kompletterad ansökan, som sedan varit ute på remissrunda hos berörda myndigheter. Fortfarande saknas viktiga uppgifter, påpekar de.

Naturvårdsverket hittar nio ofullständiga punkter, en handlar om för lågt angivna halter miljögifter som riskerar att spridas i vattnet. SMHI vill veta hur vattenströmmarna kan påverkas. Fiskeriverket saknar analys av riskerna för fiskebeståndet. Försvarsmakten efterlyser mer fullständiga uppgifter om var det finns minor. Och vilka skador riskeras på skeppsvrak, undrar Riksantikvarieämbetet.

Nord Streams talesman Dan Svanell lovar att företaget ska besvara alla frågor.

- Det här påverkar inte på något vis tidtabellen för gasledningsprojektet, säger han till TV4 Nyheterna.

Något slutligt och samlat ställningstagande från regeringen kommer inte efter den här remissrundan, utan tidigast i början av nästa år då Nord Stream ska redovisa alternativa dragningar av ledningen och sin samlade miljökonsekvensbeskrivning till alla berörda stater.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.