Annons
Nyheter

Nya försök att komma åt tjuvfiske i Öresund

Det kan bli tuffare för dem som försöker tjuvfiska i Öresund.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2005

En rad förslag om skärpt fiskekontroll diskuteras under onsdagen vid ett möte mellan danska och svenska myndigheter i Gilleleje på norra Själland.

Det är Sverige som trycker på. Vid sju tillfällen under årets första tre månader har Kustbevakningen observerat danska fiskefartyg som trålat på svenskt vatten.

Annons

Men signalerna om det intensiva olagliga trålandet har inte nått fram till det danska jordbruksdepartementet, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Vi träffades senast 2002 och då konstaterade vi att läget var under kontroll och att vi inte behövde göra mer. Det är det sista jag hört, säger Ole Poulsen, byråchef på födeväreministeriet, till tidningen.

De svenska representanterna kommer till mötet med flera förslag på åtgärder, bland annat tydligare regler för hur fiskeredskapen får användas. Fartyg som befinner sig i områden med trålförbud ska ha trålredskapen surrade, enligt förslaget.

Vidare föreslås att fiskefartygen oftare ska ge ifrån sig signaler som kan avläsas i övervakningssystem. I dag behöver de bara signalera varannan timme. (TT)

Helsingborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons