Annons
Nyheter

Nya flyktingplatser behövs i Sydskåne

Sammanlagt närmare 1 500 platser för flyktingar behövs fram till och med 2009 i sju av de sydskånska kommunerna. Det har Integrationsverket kommit fram till.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

– Beräkningarna bygger på underlag från Migrationsverket. Förra året tecknade vi avtal med 230 av landets kommuner och lyckades få fram 28 000 platser. Jag är förhoppningsfull även den här gången, men hittills har vi inga avtal med kommunerna, säger Saleh Sallar, avdelningschef på Integrationsverket i Norrköping.

För 2006 har Simrishamn, Ystad, Trelleborg och Tomelilla avtal i någon form för flyktingmottagning med Integrationsverket. Bland andra Ystad har avtalat om att ta emot 50 flyktingar under 2006 och 2007. Det nu aktuella initiativet från verket bygger på en ökad flyktingtillströmning beroende på oroligheter i världen och lär resultera i nya propåer till kommunerna. Behovet för 2007 uppskattar Integrationsverket till närmare 30 000 platser. Vellinge kommun tillhör de kommuner i landet som inte tar emot några flyktingar. Några diskussioner med Intergrationsverket med anledning av den senaste framställningen har kommunen ännu inte inlett.

Annons

– De har inte öppnat några förhandlingar med oss. Vi får se vad de har att säga, men från vår sida har inget i sak förändrats, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge.

Samtidigt med att antalet flyktingar i Sverige ökar bedöms fler också få sina asylskäl godtagna av myndigheterna. När det gäller antalet platser för 2007 handlar det om personer som fått uppehållstillstånd, men inte kan tas emot av kommunerna. Behovet för 2008 förväntas bli lika stort under förutsättning att alla som fått uppehållstillstånd i år får kommunplacering. I annat fall blir behovet än mer skriande. Flyktingmottagandet är i grunden en statlig angelägenhet. Något som i sin tur bygger på att landets kommuner ställer upp på den förda politiken. Av olika skäl varierar kommunernas beredvillighet att ta emot flyktingar. Vellinge kommun menar till exempel att staten måste skicka med de resurser som är nödvändiga för att klara uppdragen.

– Rent praktiskt måste staten skicka med pengar när de skyfflar över kostnader på kommunerna. Dessutom har vi haft synpunkter på det sätt vi fått använda pengarna. Vi anser inte att människorna ska behöva hamna i ett bidragsberoende, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Till detta lägger Ljungman problemen med överhettad bostadsmarknad och svårigheterna att hitta bostäder till flyktingarna. Staten skjuter till drygt 178 000 kronor per vuxen flykting, 109 000 kronor för varje barn och 66 000 kronor för varje äldre. Till detta ska också läggas en grundersättning på närmare 535 000 kronor som följer med till kommunen varje år den har en överenskommelse om introduktionsplats och introduktionsprogram. Beloppet anses av många kommunpolitiker vara för dålig. – Det är otillräckligt. Det blir en belastning för den kommunala ekonomin. Antingen skickar staten med mer pengar så att kommunerna hjälper till eller också får staten tvinga kommunerna. Då blir det säkert ett fruktansvärt liv.

Att de kommuner som tar emot flyktingar får dra ett tyngre lass för varje kommun som nekar är inget argument som biter på kommunalrådet i Vellinge. Lars-Ingvar Ljugman konstaterar att varje kommun har rätt att fatta egna beslut. Dessutom hävdar han att rikare kommuner, som genom skatteutjämningssystemet betalar till fattigare kommuner, indirekt bidrar till flyktingmottagandet.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

Integrationsverkets behov av introduktionsplatser. Antalet motsvarar 0.35 procent av invånarantal där sysselsättningsgraden för utlandsfödda och bostadsmarknad vägts in.

Kommun 2007 2008 2009

Annons

Simrishamn 52 61 49

Sjöbo 35 41 33

Skurup 52 61 49

Tomelilla 37 44 35

Trelleborg 109 129 103

Vellinge 106 125 100

Ystad 85 100 80

Källa: Integrationsverket

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons