Annons
Nyheter

Nya arbetsmiljöregler i Regionen

Jämställdhet och integration är några viktiga inslag i Region Skånes policy för god arbetsmiljö. På torsdag tar regionstyrelsen ställning till förslaget.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2003

Tanken är att varje verksamhet varje år utarbetar en jämställdhetsplan, som bygger på alla medarbetares lika rätt till arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor och rätt till utvecklingsmöjligheter, både kvinnor och män. Det ska vara möjligt att förena jobb och föräldraskap. Trakasserier i alla former ska förhindras. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter till utbildning och kompetensutveckling, rekrytering ska vända sig till både kvinnor och män, och för att främja en jämn könsfördelning ska företräde ges för det underrepresenterade könet, om kvalifikationerna i övrigt är lika. Lön och anställningsvillkor ska också analyseras en gång om året. Region Skåne ska verka för att alla medarbetare oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionshinder och ålder ska ha lika rätt till arbete, arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter i arbetet. För att lyckas ska Regionen aktivt främja mångfald i arbetslivet, förebygga och förhindra att någon utsätts för trakasserier. Alla ska ges möjlighet att söka lediga jobb, och alla oavsett etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionshinder och ålder ska ha samma möjligheter till utbildning och kompetensutveckling. För att arbetsmiljöarbetet ska fungera ska alla chefer och arbetsledare veta hur man aktivt arbetar med arbetsmiljö. I arbetet ingår såväl den fysisk/tekniska arbetsmiljön som den psykosociala. Inom den fysiska miljön lägger Region Skåne tyngdpunkten på att ge medarbetarna utrymme för utökat arbete och arbetsrotation, för att minska risken för belastningsskador. Ergonomiskt riktig utrustning, ändamålsenliga och anpassade lokaler ingår också i målsättningen. Vad gäller den psykosociala arbetsmiljön lyfts ett tydligt ledarskap fram särskilt, och en verksamhet med klara mål. Det är förutsättningen för medarbetarnas engagemang, bedömer man. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons